Logo of Team Belgium

Na een beresterke race snelde Isaac Kimeli zondag in Tilburg naar de zilveren medaille op het EK veldlopen in het Nederlandse Tilburg. Op voorhand had de Hallenaar nog aangekondigd dat top tien voor hem al een succes zou zijn.

"Een zottenkot gewoon, dit parcours met al die Belgische fans", reageerde een uitgelaten Kimeli na zijn zilveren plak. Honderden Belgische fans hadden de afreis naar Tilburg gemaakt, en bij momenten leek het wel een kampioenschap in eigen land. "Dan moet je als atleet wel iets terug doen voor de fans. Ik denk dat ik ze op deze manier wel bedankt heb. Elke supporter leek mijn naam te roepen. Het jaagde mij op en maakte mij gek, maar op een positieve manier." 

Voor Kimeli gold het exploot in safaripark de Beekse Bergen ook als een dubbele revanche. Vorig jaar werd hij door de Belgische selectiecommissie verrasend thuisgelaten voor het EK veldlopen, afgelopen zomer op het EK in Berlijn finishte hij als vijfde op de 5.000 meter maar werd gediskwalificeerd omdat hij over een kegeltje stapte. "Ik kan dat wel toegeven, ja, dat ik hier met wat revanchegevoelens rondliep. Niet dat het de enige drijfveer was, maar het gaf mij wel een extra duwtje in de rug. Dit maakt veel goed, al is er de komende jaren nog wel meer mogelijk omdat ik nog maar 24 ben." 

Tot op honderd meter van het einde kwam Kimeli nooit aan de kop. Zijn tactiek was om zo veel mogelijk energie te sparen. "Helemaal in het begin nam ik wel even de leiding en bleef ik nog een tijdje voorin hangen. Dat was tegen het advies van mijn coach Tim Moriau in, maar ik voelde mij zó sterk. Al bij al had hij wel gelijk met zijn plan: rustig volgen en op het einde op mijn spurtsnelheid rekenen."

Belga