Logo of Team Belgium

Ismael Debjani plaatste zich dinsdag vlot voor de halve finales van de 1.500 meter op de Olympische Spelen in Tokio. De Carolo won zijn reeks, waarin heel wat wereldtoppers van start gingen, en kon na afloop niet anders dan tevreden terugblikken.

"Dit is goed", zei een zichtbaar gelukkige Debjani. "Het doet echt deugd om de grote tenoren te kloppen. Ik liep zonder vrees, al moet ik zeggen dat ik gisteren wel met de schrik zat nadat ik de startlijsten gezien had. Daarna heb ik naar mijn psycholoog en naar mijn mama gebeld en heb ik goed kunnen slapen."

Het werd een tactische race met de bijbehorende opstoppingen dinsdag. "Er is veel geduwd, maar ik ben altijd kalm gebleven en zat goed langs de koord", aldus de Belgische recordhouder.

"Ik liet mij niet doen. Filip Ingebrigtsen probeerde me met een duwtje te passeren, maar ik heb gewoon teruggeduwd en behield altijd mijn plaats." 

Na twee mindere WK's in 2017 en 2019 wilde Debjani bij zijn olympisch debuut wel scoren. "In Londen was ik slecht, in Doha was ik ook slecht. Telkens omwille van stommiteiten. Deze keer heb ik tegen mezelf gezegd: het kunnen je eerste en laatste Spelen zijn, dus zorg dat je mentaal klaarstaat.".

De 1500 meterloper wil ook donderdag nog eens van zich laten spreken. "De druk is nog niet weg. Ik wil niet zomaar uitgeschakeld worden in de halve finales. Nu begint het pas echt. Alleen de grote jongens blijven over en daar hoor ik nu bij."

Belga