Logo of Team Belgium

De vierde editie van de Europese Spelen zal in 2027 georganiseerd worden in het Turkse Istanbul. Dat maakte organisator EOC - Europese Olympische Comités – bekend op 16 mei na ondertekening van een memorandum van overeenstemming (MoU) met Istanbul Metropolitan Municipality en het Turks Olympisch Comité (TOC). Dit protocol legt de basis voor het toekomstige gaststadcontract.

De beslissing om de volgende editie van de Europese Spelen toe te vertrouwen aan Istanbul werd genomen door het uitvoerend comité van het EOC op 20 maart.

De Europese Spelen van 2027 in Istanbul  wil voortbouwen op het succes van de derde editie in de Poolse regio Krakow-Małopolska van vorig jaar. Het doel is om de beste Europese atleten samen te brengen op een jaar van de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028.

Zoals Olav Spahl, delegatieleider van Team Belgium van de Europese Spelen 2023, eerder aanhaalde, is een stabiel sportief programma fundamenteel: “Dit zou de identiteit van deze Europese Spelen versterken. Verder is het noodzakelijk om deze Europese Spelen maximaal te linken aan het olympisch kwalificatietraject voor de Spelen, via quotaplaatsen of rankingpunten. Daarnaast moeten zoveel mogelijk competities het statuut van Europees Kampioenschap krijgen. Zo kunnen we de aantrekkelijkheid van deze Europese Spelen in de toekomst verhogen, zowel voor het brede publiek als voor onze Team Belgium atleten.” 

Op die Europese Spelen in 2023 kan Team Belgium tevreden terugblikken. De Belgische delegatie keerde met 13 medailles (2 keer goud, 5 keer zilver en 6 keer brons) én 2 olympische tickets (in het boksen met Vasile Usturoi en Oshin Derieuw) huiswaarts. In totaal kwamen er tijdens die derde editie van de Europese Spelen 138 atleten voor Team Belgium in actie in 21 sporten over een periode van twaalf dagen.