Logo of Team Belgium

Het is vandaag, donderdag 23 juli nog precies een jaar voor in Tokio de Olympische Spelen met twaalf maanden vertraging van start gaan. Om dat te vieren, werd in de Japanse hoofdstad een kleinschalige ceremonie gehouden achter gesloten deuren.

De Japanse zwemster Rikako Ikee, die vorig jaar te horen kreeg dat ze aan leukemie lijdt, hield een toespraak in het nieuwe Nationale Stadion terwijl ze een kandelaar vasthield met daarin de olympische vlam. De 20-jarige vlinder- en vrijslagzwemster drukte haar dankbaarheid uit tegenover de dokters, verplegers en het andere medische personeel.

"Zij vechten tegen een nieuwe vijand, covid-19. Ik kan jullie oprecht niet genoeg bedanken voor alles wat jullie doen. Bedankt", verklaarde Ikee, die twee jaar geleden de ster was van de Aziatische Spelen met het recordaantal van zes gouden medailles. "Tokio 2020. Denk aan het komende jaar niet gewoon als een uitgesteld jaar maar als een extra jaar. Dat is een heel positieve en toekomstgerichte manier om het te bekijken", vervolgde de zwemster. "Ik heb er vertrouwen in dat, vandaag binnen een jaar, het vuur van de hoop deze plaats zal doen oplichten."

De amper vijftien minuten durende ceremonie begon om 20 uur lokale tijd, exact op het moment dat de openingsceremonie van de uitgestelde Spelen volgend jaar van start moet gaan.

Eerder had IOC-voorzitter Thomas Bach een videoboodschap vrijgegeven waarin hij zei dat het IOC en de lokale organisatie het komende jaar zullen gebruiken "om van de Olympische Spelen een festival van hoop, volharding en solidariteit te maken".

Belga