Logo of Team Belgium

Op dinsdag 7 juni mocht Jean-Michel Saive samen met de directie van het asielcentrum van het Rode Kruis van Doornik, de sportmaterialen voorstellen die werden aangekocht dankzij een gift van de Olympische Beweging. Zo’n 76.000€ werden aan het Rode Kruis – la Croix Rouge geschonken voor de aankoop van sportmateriaal voor zo’n 30 asielcentra van het Rode Kruis (zowel in Vlaanderen als in Wallonië). Aan het eind van de persconferentie daagde « Jean-Mi » de aanwezige vluchtelingen uit voor een partijtje tafeltennis.

Na de vluchtelingen crisis, in september 2015, besloot Thomas Bach, voorzitter van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) een wereldfonds op te richten voor een bedrag van 2 miljoen dollars als steun voor de vluchtelingen. Dat fonds werd ter beschikking gesteld van de verschillende Nationale Olympische Comités (NOC) die er in eigen land initiatieven zouden mee kunnen opzetten.

Voor België, beantwoordde het BOIC deze oproep en schonk via het fonds van het IOC voor 85.000$ (ongeveer 76.000€) aan sportmateriaal aan asielcentra van het Belgische Rode Kruis/la Croix-Rouge de Belgique.

Het asielcentrum in Doornik werd uitgerust met een fitness zaal, een sportveld en een tafeltenniszaal.

17 andere – meestal Europese - landen, beantwoordden eveneens de oproep van het IOC.

“Het heeft me diep geraakt om met de vluchtelingen van het centrum in Doornik een partijtje tafeltennis te spelen en een paar selfies te nemen. Als ik hiermee een beetje geluk heb kunnen brengen in het leven van deze mensen, dan is mijn dag goed. », zegt Jean-Marie Saive. Aan de vele glimlachende gezichten te zien was dat zeker het geval.

In de werking van het BOIC spelen de olympische waarden een centrale rol. Vriendschap, universaliteit, tolerantie, respect, … maken deel uit van de olympische visie over de hele wereld en die waarden waren op 7 juni in Doornik zeer tastbaar.