Logo of Team Belgium

Jean-Michel Saive was vrijdag een aandachtig toeschouwer bij de kwalificatieronde van boogschutter Jarno De Smedt in Tokio. De tafeltennislegende is sinds 17 juli in Japan. De eerste dagen had hij verplichtingen als IOC-lid, nu volgt hij de verrichtingen van Team Belgium als vicevoorzitter van het BOIC.

"Het zijn mijn negende Spelen, mijn tweede als official na zeven als atleet. Het zijn andere Spelen dan we gewoon zijn door de coronasituatie, de sfeer zal anders zijn, maar we zijn blij voor de atleten dat het vandaag kan beginnen. Voor driekwart onder hen zullen het de enige Spelen zijn, dus is het goed dat het toch kan doorgaan", zegt Saive die in 1988 in Seoel de kamer deelde met Francis Notenboom, de coach van De Smedt.

De twee groetten elkaar dan ook hartelijk.   België heeft een ruime delegatie van 121 atleten in Japan, maar een opvolger voor Saive in het tafeltennis is er niet bij. "Jammer genoeg niet. Cédric Nuytinck was een paar keer dicht bij kwalificatie, maar telkens net niet. Op het EK heeft hij nadien nog een medaille in het dubbel gehaald, hopelijk haalt hij Parijs."

De voormalige nummer 1 van de wereld heeft er vertrouwen in dat de Belgen de komende zestien dagen goed zullen presteren. "We hebben een grote delegatie in cijfers, de ruimste sinds Helsinki 1952, maar ook in kwaliteit. We mogen hoge verwachtingen koesteren. Het blijft sport maar veel atleten maken een goede kans. Het potentieel is zeker aanwezig om beter te doen dan in Rio (zes medailles). Er zijn door covid wel minder internationale competities geweest, dus het wordt afwachten."  


Belga