Logo of Team Belgium


IOC-voorzitter Thomas Bach stelde in Lausanne zijn Olympic Agenda 2020 voor en lanceert daarin 40 aanbevelingen om de olympische beweging te hervormen en de toekomst van de Olympische Spelen te verzekeren.
Jean-Michel Saive was erbij, hij zat mee aan een ronde tafel met andere topatleten. Team Belgium News had een gesprek met hem.

Jean-Michel Saive : “Een zeer belangrijk initiatief is volgens mij de bescherming van de "clean athlete”. Het IOC gaat bijkomend 20 miljoen dollars vrij maken om dopingcontroles te verbeteren, een belangrijke stap die de bescherming van de “integere atleet” enkel ten goede kan komen.”

“Een ander interessant initiatief is de ‘Olympic Channel’, dit platform zal de olympische beweging een dagelijkse visibiliteit geven, wat de NOC’s en de minder gemediatiseerde sporten meer in beeld zal brengen. Olympic Channel zal o.m. verhalen over de OS, het IOC, en hun geschiedenis.”

“Nog één in mijn ogen opvallende aanbeveling is een nieuwe procedure voor kandidaatsteden voor de Olympische Spelen. Het IOC zet de deur open voor kandidaturen van een land, verschillende steden samen en zelfs voor disciplines in een andere land dan het gastland.”

"Het IOC wil meer diversiteit in de kandidaat-organisatoren", vervolgt Jean-Michel Saive. "Op deze manier krijgen ook kleinere landen de kans om de Olympische Spelen te organiseren. Bijvoorbeeld kleine landen of buurlanden waarbij de afstanden tussen de verschillende plaatsen nog relatief beperkt zijn."

De aanbevelingen van Thomas Bach houden ook een schrapping in van de huidige limiet van 28 sporten. Nieuwe sporten zouden ook sneller kunnen opgenomen worden op de Spelen. Het IOC wil wel de limiet van 10.500 atleten en 310 disciplines behouden.

"Er zal nu onderzocht worden welke disciplines nog echt belangrijk zijn. Dit voorstel opent de mogelijkheid om disciplines te schrappen en zo een kans te geven aan nieuwe sporten", besluit Jean-Michel Saive.

De aanbevelingen zullen worden voorgelegd aan de leden van het IOC tijdens de 127e Sessie die plaatsvindt in Monaco op 8 en 9 december eerstkomend.

Lees hier de belangrijkste onderwerpen van de aanbevelingen :http://www.olympic.org/news/olympic-agenda-2020-strategic-roadmap-for-the-future-of-the-olympic-movement-unveiled/241063