Logo of Team Belgium

Jean-Michel Saive, Ingrid Berghmans en Alain Lewuillon waren zaterdag 25 juni in Trooz om er de actie 'Trait d'Union' van de RTBF ten voordele van de gemeenten geteisterd door het noodweer dat ons land vorig jaar trof, een riem onder het hart te steken. 

Na de verschrikkelijke overstromingen die Wallonië afgelopen zomer hebben getroffen, wilde de RTBF de 10 zwaarst getroffen gemeenten op lange termijn bijstaan door hen te begeleiden bij de wederopbouw van het plaatselijke leven gedurende heel 2022.

Er waren geen speciale acties, maar een voortdurende mobilisatie samen met de inwoners van deze gemeenten door middel van activiteiten en producties die bij hen thuis plaatsvonden, positieve momenten in aanwezigheid van persoonlijkheden van de RTBF-groep.  Het doel is eenvoudig: de heropleving van het verenigings- en sportleven in deze 10 gemeenten: Chaudfontaine, Esneux, Luik, Limbourg, Pepinster, Rochefort, Theux, Trooz, Verviers en Eupen. 

Met de steun van het BOIC en aanwezigheid van Olympische atleten bij plaatselijke evenementen

"Ik ben persoonlijk bijzonder geraakt door de veerkracht van al diegenen die rechtstreeks getroffen zijn. Een regelmatige sportactiviteit, in clubverband, met anderen helpt om weer op te bouwen. Veel sportpersoonlijkheden hebben al toegezegd een plaatselijk sportevenement te komen steunen", zei Jean-Michel Saive. 

Naast Jean-Michel Saive en Ingrid Berghmans, die zaterdag aanwezig waren, waren en zijn er nog andere "Olympische" sporters bij de zomerevenementen betrokken,   

Op 25 juni gaf Kim Gevaert het startschot voor het joggingevenement in Verviers en feliciteerde de lopers aan de finish. 
In september zijn er al afspraken gepland voor het tenniscriterium in Eupen, de Belgische ronde van het 3x3 kampioenschap in Esneux, tafeltennis in Angleur en Theux... 


Omdat niemand vergeten is en niemand vergeten wordt

"Wij konden ons 2022 niet voorstellen zonder gedurende de lange maanden van wederopbouw aan de zijde van de inwoners van deze regio te blijven staan. Zonder pretentie, met wat wij kunnen, d.w.z. onze programma's, onze evenementen, onze redactionele estafettes, wilden wij aanwezig zijn en de ontmoediging bestrijden. De naam Trait d'Union symboliseert deze band en de hervatting van de plaatselijke culturele en sportieve verenigingen", legt Jean-Paul Philippot van de RTBF uit. 

Het aanbod, dat aan het eind van het jaar werd gelanceerd, is samen met de burgemeesters en plaatselijke verenigingen tot stand gekomen. Informatie over de evenementen werd verspreid via een nieuwsbrief van de RTBF met de naam Trait d'Union, die aan de inwoners van de regio werd toegezonden, en via de sociale netwerken van de gemeenten. 

Voor Isabelle Delens, projectverantwoordelijke, "werd het programma stap voor stap vastgelegd: artikelen om de voortgang van de wederopbouw te volgen, de selectie van wat er in een van de gemeenten kon worden verplaatst, de praktische organisatie met de plaatselijke verenigingen, dit alles zonder extra middelen maar dankzij de goede wil en de mobilisatie van iedereen. 

  

Volg de acties op de sociale media van de gemeenten of via de nieuwsbrief Trait d'Union die de RTBF verstuurt.