Logo of Team Belgium

Jean-Michel Saive kondigde op 19 januari tijdens een persconferentie in het olympisch huis officieel aan zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de Internationale Tafeltennisfederatie (ITTF). Pierre-Olivier Beckers, de voorzitter van het BOIC en lid van het IOC, en Roland Delhoux, de voorzitter van de Belgische Tafeltennisbond brachten tijdens de persconferentie hun steun voor hem uit.

In 2015 zette Jean-Michel Saive een punt achter zijn internationale tafeltenniscarrière. Hij speelde een indrukwekkende erelijst bij elkaar. Hij was 25 keer Belgisch kampioen, prijkte meer dan 500 dagen op de eerste plaats van de wereldranking, was één keer vicewereldkampioen en werd Europees kampioen in 1994. Hij won dat jaar ook het Europese Top 12-toernooi en werd uitgeroepen tot Sportman van het Jaar, net als in 1991. Zeven keer op rij nam hij deel aan de Olympische Spelen, zijn eerste Spelen waren die van Seoel in 1988. Tweemaal droeg hij er ook de Belgische vlag.

Ook als sportbestuurder heeft Jean-Michel Saive intussen veel ervaring opgebouwd. Binnen het BOIC is hij lid van de raad van bestuur en voorzitter van de atletencommissie. Dat laatste is hij ook binnen de Europese Olympische Comités (EOC). In 2014 werd hij aangesteld als raadgever van René Collin, toenmalig minister van Sport van de Franstalige gemeenschap.

“Dat mijn federatie en het BOIC mijn kandidatuur steunen, motiveert mij des te meer om mijn sport te steunen in een nieuwe functie”, aldus Jean-Michel Saive.

Hij stippelde de 11 krijtlijnen van zijn visie al uit : “Ik wil innoverend en creatief te werk gaan om zo een jonger publiek aan te trekken.”

Jean-Michel Saive wil o.m. ook de banden met het IOC en de Olympische Beweging aanhalen en versterken.

BOIC-voorzitter, Pierre-Olivier Beckers : “Jean-Michel Saive is volgens mij dé ideale kandidaat. Hij kent zijn sport door en door en heeft niet alleen een indrukwekkende sportcarrière op zijn actief ook als sportbestuurder heeft hij zijn sporen reeds verdiend. Ik ben uiterst fier over zijn beslissing zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap en fier dat ik hem bij deze beslissing kan steunen. Ik wens hem alle succes.”

Jean-Michel Saive krijgt in zijn strijd om het voorzitterschap van de ITTF concurrentie van de Duitser Thomas Weikert die sinds september 2014 aan het hoofd van de ITTF staat, en Khalil Al-Mohannadi, de voorzitter van de Qatarese tafeltennisbond en vice-voorzitter van de ITTF.

Op 31 mei kiest de ITTF op een congres in Düsseldorf, waar dan het wereldkampioenschap plaatsvindt, zijn nieuwe voorzitter.