Logo of Team Belgium

Op 16 juni was BOIC-voorzitter, Jean-Michel Saive, te gast in Antwerpen. Daar opende Burgemeester Bart De Wever na een grondige restauratie en renovatie van bijna 4 jaar, officieel het vernieuwde stadhuis. Naar een link tussen de Olympische Beweging en de stad Antwerpen is het niet lang zoeken: Antwerpen was in 1920 gaststad voor de 7e editie van de Olympische Spelen. 

Jean-Michel Saive: “Olympische gaststad ben je voor altijd. Ik vind het fantastisch dat de waarden van het olympisme hier 100 jaar na de Spelen nog steeds gevierd en gepromoot worden. Ze blijven na zoveel jaar nog steeds actueel in het streven naar een betere wereld.  

De Spelen van 1920 waren niet alleen een organisatorisch huzarenstukje, minder dan twee jaar na een oorlog die diepe wonden heeft nagelaten in ons land. Ze waren bovendien van enorm symbolisch belang voor de Olympische Beweging en voor een wereld in heropbouw. Het feit dat deze Spelen hier plaatsvonden, was een hulde aan België en zijn grote opofferingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. 
In 1920 werd bovendien voor het eerst de olympische vlag gehesen en deze vlag is nog steeds te bewonderen in het stadhuis van Antwerpen. 

Zelf had ik de eer om in september 2021 mijn eerste officiële externe opdracht als BOIC-voorzitter te mogen vervullen hier in Antwerpen. Dat is geen toeval, Antwerpen is een echte sportstad, kijk maar naar het WK 3x3 basket dat hier volgende week plaatsvindt, of naar het WK gymnastiek in 2023. Bij deze wil ik de stad nog eens bedanken voor de goede samenwerking rond de festiviteiten in het kader van de 100-jarige verjaardag van de Spelen in Antwerpen. Festiviteiten die jammer genoeg niet in volle glorie hebben plaatsgevonden, door bekende redenen.