Logo of Team Belgium

Jérôme Guery is naast Nicola Philippaerts de tweede Belgische deelnemer aan de olympische jumpingcompetitie. De Namenaar staat voor het eerst op de Spelen en hoopt op een olympisch diploma (top acht). Jérôme Guery vertoeft sinds maandag op Braziliaanse bodem. Zijn paard Grand Cru van den Rozenberg kwam een dag eerder toe en verteerde het transport - altijd een wat heikele zaak - probleemloos.

"Alles is zeer goed verlopen. Mijn paard reisde dit jaar al naar Mexico en Miami en ook toen was er geen probleem. Hij is heel fris uit de reis gekomen", legt Guery uit. De 36-jarige springruiter zegt "heel hard uit te kijken" naar de start van de competitie zondag. "Mijn eerste doel is het bereiken van de finale. Er staan drie kwalificatiedagen op het programma. Daar neemt een honderdtal ruiters aan deel. In de finale met 35 vertrekken we allemaal vanaf nul. Eens ik in die finale sta, wil ik met mijn winnaarstemperament het onderste uit de kan halen om trachten mijn best mogelijke prestatie te leveren."

Midden mei tankte Guery een flinke portie vertrouwen door zijn zege in de vijfsterren Grote Prijs van het Franse La Baule. "Als je zo'n wedstrijd wint, dan groeit je vertrouwen en neemt het besef toe dat je met de allerbesten van de wereld kan wedijveren. Ik weet dat ik het kan, dat mijn paard het kan. We zijn naar Rio gekomen om een mooi resultaat neer te zetten."

Over 'geslaagde' Spelen wil Guery pas spreken wanneer hij de kwalificaties overleeft. "Hier op de Spelen mogen staan, is al een eerste succesje. Ik had er op gehoopt en heb er twee seizoenen hard voor gevochten. Maar nu ik hier ben, is mijn echte hoofddoel de finale halen", klinkt het. "De kers op de taart zou een top acht in de finale zijn."