Logo of Team Belgium

Dankzij haar zilveren medaille op het Europees kampioenschap schieten mocht Jessie Kaps haar koffers voor de Olympische Spelen pakken. De 23-jarige Tongerse verdedigt zaterdag de kleuren van Team Belgium in de categorie 10 meter luchtgeweer.

Dat Kaps erbij kan zijn in Tokio, was ook voor haar onverwacht. "Ik ben heel blij want initieel was het doel om op Parijs 2024 te mikken", legt ze uit.

"De Spelen waren voor mij een grote droom en die zie ik nu werkelijkheid worden. Ik ga proberen alles te pakken wat ik kan."

In 2012 verraste een andere Belgische schutter, Lionel Cox, vriend en vijand door in Londen zilver te halen in het karabijnschieten. Gelooft Kaps dat ook zij een droomscenario kan schrijven? "Zoiets kan altijd", klinkt het. "Ik ga gewoon het beste van mezelf geven en dan zullen we wel zien."

Haar grootste kwaliteit vindt Kaps dat ze op de baan onder alle omstandigheden rustig kan blijven. "In het dagelijkse leven ben ik nochtans heel emotioneel. Maar op de baan focus ik op routine. Concentratie is allesbepalend. Het maakt 60 procent uit van onze prestatie."

Schieten is geen alledaagse sport. Er hangt een prijskaartje aan. "Het is een redelijke dure sport, zo kost mijn geweer ongeveer 4.000 euro, maar gelukkig word ik voor de meeste zaken die ik nodig heb gesponsord", zegt Kaps, die het schieten met de paplepel binnen kreeg.

"Mijn ouders schoten allebei. Ik ging op zondag gewoon mee. We troffen er hele families die kwamen schieten. Het was heel toegankelijk voor mij. Dan werd ik opgepikt door een trainer en ben ik alsmaar geëvolueerd tot waar ik nu sta."

Kaps combineert het schieten met een studie klinische psychologie aan de UGent. Haar ambitie is sportpsycholoog worden. "Zoals Jef Brouwers met Team Belgium bezig is, dat is mijn droomjob."

Belga