Logo of Team Belgium

Iets meer dan drie maanden nadat ze in Tokio olympisch kampioen werden, verzamelden de Red Lions voor de BOIC-stage in het Turkse Belek. Voor kapitein John-John Dohmen is die stage geen opdracht. "Als ik het tenue van de Red Lions aantrek, voelt het alsof ik thuiskom."

Aan de Spelen hielden de Lions niets dan goede herinneringen over.
"Olympisch kampioen worden, dat is iets voor het leven", zegt Dohmen.

"Het is nu drie maanden geleden en ik realiseer het me nog altijd niet goed. ik denk dat ik het pas zal beseffen na mijn carrière,  als ik de Spelen thuis op televisie volg. De Spelen, dat is iets enorm. Je kan dat niet vatten, als je er niet bent geweest. Als atleet kom je daar echt in een andere wereld terecht."

Een olympische titel heeft ook een impact op het dagelijkse leven. "Plots herkennen de mensen mij op straat. Gelukkig blijft het hartelijk en kan ik wel nog onbezorgd een restaurantje doen of een kop koffie gaan drinken. De mensen laten me met rust, ook al zijn ze niet altijd even discreet en hoor ik soms mijn naam vallen aan een naburig tafeltje."

Dohmen hoopt er in 2024 ook op de Spelen in Parijs ook nog bij te zijn. "Ik zal dan 36 zijn. Dat is zowat de limiet, maar andere hockeyers hebben het in het verleden ook gedaan. Voor mij is Parijs een persoonlijk doel, maar dat zal ook voor andere dertigers het geval zijn. Vooral omdat we een titel te verdedigen hebben."

Eerst hebben de Lions nog andere titels te verdedigen. In 2022 die in de Pro League en een jaar later de wereldtitel. "Als we deze maand (26 en 28) twee keer Nederland verslaan, is de Pro League al zo goed als binnen, maar het hoofddoel is het WK. Het belangrijkste zal zijn om aan dat WK mentaal fris te kunnen beginnen. We moeten voldoende rust inbouwen. Na de wedstrijden tegen Nederland hebben we een maand vrij en dat is best welkom."

Belga