Logo of Team Belgium

Op de wereldkampioenschappen baanwielrennen in het Duitse Berlijn heeft Jolien D'hoore vrijdag het omnium afgesloten op de achtste plaats. De Japanse Yumi Kajihara leidde vanaf het eerste onderdeel en veroverde uiteindelijk de wereldtitel met 121 punten, zilver en brons gingen naar de Italiaanse Letizia Paternoster (109 ptn) en de Poolse Daria Pikulik (100).

Het omnium in Berlijn begon chaotisch, met een ruime valpartij in de finale van de openende scratch die ook bij D'hoore het tempo eruit haalde. Toch deed ze ondanks een elfde plek daarin geen slechte zaak, want twee van haar belangrijke concurrentes pakten naast de punten: viervoudig wereldkampioene Laura Kenny viel, tweevoudig wereldkampioene Kirsten Wild werd gezien als de schuldige van de val en geschrapt uit de uitslag

In de twee onderdelen daarna behield D'hoore zicht op het podium. In de temporace finishte de 29-jarige Oost-Vlaamse als zevende. In de afvalling, ook ontregeld door een valpartij, werd ze vierde. Daardoor ging D'hoore als vijfde naar de laatste discipline, de puntenkoers, met een achterstand van zes punten op het podium.

Maar in een felbevochten proef kon de Belgische, na een vergeefse poging om in een ruime kopgroep een winstronde te nemen, haar stempel niet drukken. Ze totaliseerde uiteindelijk 82 punten.

D'hoore veroverde op de Olympische Spelen van Rio 2016 nog brons in het omnium, maar nadien werd het concept van de discipline grondig herschreven.

Zaterdag komt ze samen met Lotte Kopecky nog aan de start in de ploegkoers, een onderdeel waarin de twee in 2017 goud veroverden.

.