Logo of Team Belgium

Jolien D'hoore sluit de eerste dag van het omnium voor vrouwen in het baanwielrennen in Rio op een erg knappe tweede plaats af!

Jolien D'hoore, de nummer vijf van de Olympische Spelen in Londen was het omnium in de Rio Olympic Velodrome begonnen met een derde plaats in de scratch. Daarna volgde een derde plaats in de achtervolging (mét een nieuw Belgisch record), in het laatste onderdeel van de dag (de afvalling) deed de Oost-Vlaamse het nog beter. Ze werd daarin tweede en moest enkel de Britse olympische kampioenen Laura Trott voor zich dulden.

De 26-jarige Jolien D'Hoore heeft in de stand nu 110 punten, acht minder dan leider Trott (118). De Amerikaanse Sarah Hammer (108) is derde, de Deense Amalie Dideriksen (92) en de Wit-Russische Tatsiania Sharakova (90) vervolledigen de top vijf. Dinsdag staan in het omnium bij de vrouwen nog de tijdrit, de vliegende start én de afsluitende puntenkoers op het menu.

'CONDITIE IS TOP'

Jolien D'hoore reageerde achteraf tevreden in de Rio Olympic Velodrome. "Dit is een bevestiging dat mijn conditie top is", verklaarde ze. "Ik heb ook het nodige geluk aan mijn zijde, wat nodig is om mee te spelen voor een medaille. Maar ik wil nog niet te ver vooruitkijken. Ik moet met de voetjes op de grond blijven want in het omnium kan het snel gedaan zijn."

Vier jaar geleden eindigde D'hoore als vijfde op de Spelen in Londen. In Rio lijkt ze rijp voor een medaille, maar de renster vindt het te vroeg om daarover te speculeren. "Ik bekijk het koers per koers en probeer er het maximum uit te halen, dat is de beste manier. Over mijn vorm mag ik zeker niet klagen. Jasper had hier ook zeker kunnen staan. Het is jammer dat hij ziek is geworden want anders zat er ook iets moois in", verwees D'hoore naar de onfortuinlijke Jasper De Buyst, die na de eerste dag ziek werd.

Laura Trott domineert het omnium voorlopig. "Ze is 'outstanding'", zegt D'hoore, die vreest dat de Britse buiten bereik is, al legt zij zich daar niet bij neer. "Ik heb de voorbije maanden hard gewerkt aan mijn baanronde en 500m. Ik hoop op die nummers niet te veel toe te geven op Trott of zelfs voor haar te eindigen. In de puntenkoers wil ik dan mijn plaats verdedigen."