Logo of Team Belgium

Op de Olympische Spelen van 2016 behaalde Jolien D'hoore brons in het omnium. In Rio de Janeiro moest ze de Britse Laura Trott en de Amerikaanse Sarah Hammer voor laten gaan. Op de naar 2021 uitgestelde Spelen van Tokio mikt de 30-jarige Gentse samen met Lotte Kopecky voluit op de ploegkoers.

"Ik heb voor mezelf uitgemaakt dat de ploegkoers op de Spelen op de eerste plaats komt", vertelde D'hoore dinsdag op een persconferentie in Antwerpen, op de zetel van SD Worx, vanaf volgend seizoen de hoofdsponsor van haar Nederlandse team. "Samen met Kopecky wil ik ik in Tokio gaan voor een medaille. Pas twee of drie dagen staat het omnium op het olympisch programma. Wie die discipline voor zijn rekening gaat nemen, bepalen we dan. Wie conditioneel het verst staat, zal koersen. Voor mij is het geen hoofdzaak meer. Ik heb afgelopen winter enkele omniums gereden en na de wijzigingen die het nummer onderging, blijkt het me niet zo goed meer te liggen. Het is een ander format geworden. Je kan het omnium van vroeger niet meer vergelijken met dat van nu." 

"Het niveau van de concurrentie is de afgelopen jaren enorm gestegen, maat toch denk ik dat we op de Spelen mee kunnen doen voor een medaille, op voorwaarde dat we allebei echt top zijn. Ik ben overtuigd van onze medaillekansen, anders zou ik zelfs niet deelnemen. Welke kleur die medaille moet hebben? Hoe meer blingbling hoe beter." 

2021 wordt het laatste seizoen voor D'hoore. "Maar of ik ga stoppen op een hoogtepunt, bijvoorbeeld na het behalen van olympisch goud, bepaal ik later wel. Maar na 2021 stopt het onherroepelijk. Ik heb ook een kinderwens en ik ga niet blijven koersen. Toch wil ik zeker in de wielersport actief blijven, maar dan in een andere rol. Ik heb nog heel wat plannen."

Belga