Logo of Team Belgium

Jolien D'hoore zat na de olympische ploegkoers in zak en as. Aan de zijde van Lotte Kopecky startte ze vrijdag in de Izu Velodrome met medailleambities, maar haar allerlaatste wedstrijd op de piste werd er een om snel te vergeten.

Na een anonieme race, waarin ze alle twee ten val kwamen, had D'hoore even tijd nodig om te bekomen. "Ik heb wat schaafwonden, wat hoofdpijn en ben een beetje duizelig maar de mentale schade is groter. De teleurstelling is groter", reageerde ze vechtend tegen de tranen. 

Bij de eerste val hadden de Belgen pech want Kopecky kon de Nederlandse Kirsten Wild niet meer ontwijken. Maar bij de tweede valpartij, die hen definitief uit koers sloeg, was geen andere partij betrokken. Na een slechte wissel ging D'hoore onderuit. Haar eigen fout, gaf ze toe. "Ik kwam te traag in waardoor we elkaar onderuittrokken. Het zou niet mogen gebeuren, maar ja..."

D'hoore en Kopecky zaten hoe dan ook geen enkel moment in de wedstrijd. "Er werd vanaf het begin hard gereden. We wisten dat we de eerste helft van de koers moesten ondergaan omdat we een kleiner verzet reden dan de concurrentie, maar dat was het plan.", legt ze uit.

"Maar door die snelle start was het nog meer aanklampen dan ik dacht en zijn we nooit meer in de koers gekomen. En dan volgden nog de valpartijen van Lotte en mezelf. Alles zat tegen vandaag."

D'hoore stond in 2016 in Rio nog op het olympisch podium met brons in het omnium. De Spelen van Tokio zullen haar vooral bijblijven als een grote teleurstelling. "Ik heb er alles voor gedaan, heb er hard voor gewerkt. Je komt niet naar Tokio voor dit. Jammer genoeg maakt het deel uit van topsport."

De 31-jarige D'hoore kondigde al eerder aan dat 2021 haar afscheidsseizoen zou worden. Ze bevestigde vrijdag dat de ploegkoers haar laatste wedstrijd op de piste was. Op de weg heeft de Gentse dit najaar nog doelen met het WK in Leuven en Parijs-Roubaix. "Maar dat is niet iets waar ik op dit moment aan denk."

Belga