Logo of Team Belgium

Jolien D'hoore heeft brons veroverd in het omnium van het baanwielrennen bij de vrouwen op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro!
De vijfde medaille voor Team Belgium op deze Spelen, na Greg Van Avermaet (goud/wegrit), Nafi Thiam (goud/zevenkamp), Dirk Van Tichelt (brons/judo -73kg) en Pieter Timmers (zilver/100m vrije slag).

In de afsluitende puntenkoers over 25 kilometer op de olympische wielerbaan in Rio moest de 26-jarige Jolien D'hoore vrede nemen met de achtste plaats, wat haar slechts 27 punten opleverde en afsloot met een totaal van 199 punten. In de eindstand moest ze daardoor de Amerikaanse Sarah Hammer (206 punten) voor zich dulden. Het goud ging naar de Britse titelverdedigster Laura Trott (230 punten).

De nummer vijf van de vorige Spelen was het omnium in de Rio Olympic Velodrome maandag begonnen met een derde plaats in de scratch. Daarna volgde een derde plaats in de achtervolging (mét een nieuw Belgisch record), in het laatste onderdeel van de dag (de afvalling) deed de Oost-Vlaamse het nog beter. Ze werd daarin tweede en moest enkel de Britse olympische kampioene Laura Trott voor zich dulden. Dinsdag opende Jolien D'hoore met een vierde plaats in de tijdrit en zo kon ze haar tweede plaats in de tussenstand knap behouden. In de vliegende start moest ze met de zevende plaats vrede nemen en zo zag ze de Amerikaanse Sarah Hammer langszij komen in de stand.

Voor België is het de eerste medaille in het baanwielrennen sinds 2000 in Sydney, toen Etienne De Wilde en Matthew Gilmore zilver wonnen in de ploegkoers.

TWITTER VIERT MEE
"Waaauw Jolien D'hoore!!! Je bent een beest! Proficiat met die bronzen plak", klonk het bij Hans Van Alphen. "Geweldige prestatie van Jolien D'hoore, olympisch brons, kiekenvel", reageerde Iljo Keisse, zelf erg bekend in het baanwielrennen.

Ook Olympisch kampioene Tia Hellebaut reageerde trots. "Natuurlijk weer een medaille voor België, om de dag nemen we er gewoon eentje mee naar huis. Topprestatie van Jolien". "Weer een schitterende sport erbij: omnium vrouwen, dankzij schitterend bronzen Jolien D'hoore. Top!", meldde coach Paul Van den Bosch.

De vijfde Belgische plak in Rio zorgde ook bij judoka Charline Van Snick voor bijdschap. "Nog een medaille. Wat een jaar voor België, trots om Belg te zijn", meldde ze. Bij baanwielrenner Kenny De Ketele, die Jolien D'hoore goed kent, klonk het als volgt."'t Is binnen... Brons voor Jolien D'hoore! Schitterende bekroning voor een mooie pistecarrière! Dik verdiend!"