Logo of Team Belgium

Jonathan Sacoor is vol vertrouwen afgereisd naar de Olympische Spelen in Tokio. De Belgian Tornado snelde eerder deze maand naar zilver op het EK U23 in Tallinn. Met een tijd van 45.17 tekende hij voor zijn beste chrono sinds het WK van 2019 in Doha.

Sacoor zette in de Estse hoofdstad definitief een streep onder een moeilijkemoeilijke periode. De 21-jarige sprinter uit het Leuvense brak met de universiteit in Tennessee, zijn uitvalsbasis in de Verenigde Staten, en kroop weer onder de vleugels van Jacques Borlée.

"Het waren lastige maanden voor mij. Ik had veel twijfels en atletiek was even niet meer mijn prioriteit. Niet dat ik slecht trainde in de VS maar het was te veel volume. Elk weekend stonden er competities op het programma. Ik heb niet de kracht van de gemiddelde Amerikaanse 400m-loper en al geef ik het niet graag toe, misschien was het een beetje te zwaar voor mij in de VS. Ik ben een loper die het moet hebben van souplesse, die veel rust nodig heeft. Jacques weet hoe hij mij moet klaarstomen, is een meester in de details. En voilà, nu heb ik mijn topvorm weer beet, precies op het juiste moment."

Voor de Belgian Tornados is het alvast goed nieuws dat ze opnieuw op een fitte Sacoor kunnen rekenen. Het team heeft een stevige reputatie te verdedigen op grote kampioenschappen maar de broers Borlée konden, net als Sacoor, dit seizoen tot voor kort nog niet overtuigen.

"Ach, er zijn vaak twijfels over de 4x400 maar wij staan er altijd. Kevin en Dylan hebben nu ook hun seizoensbeste gelopen. Alexander Doom zit in de beste vorm van zijn leven en ook Jo (Jonathan Borlée) begint stilaan in vorm te geraken", zegt Sacoor.

Na een vijfde plaats in Londen en een vierde in Rio moet in Tokio met een podiumstek de ultieme bekroning volgen. Sacoor gelooft in de kansen van het team. "Natuurlijk moet je dat doen, waarom kom je anders naar de Olympische Spelen? Je moet op het hoogste mikken. De concurrentie is natuurlijk heel sterk maar dat zijn wij ook en wij horen bij de top. Ik heb er vertrouwen in."

Individueel komt Sacoor eveneens in actie op de baanronde in Tokio. "Ik zou wel graag een finale halen, dat is mijn droom", legt hij uit. "Ik weet dat ik dan een persoonlijk record (45.03) zal moeten lopen maar ik ben in vorm. Op grote kampioenschappen ben ik altijd op mijn beste en er is geen groter kampioenschap dan de Olympische Spelen. Alle puzzelstukjes liggen op tafel. Nu is het aan mij, en aan de 4x400."

Belga