Logo of Team Belgium

Jonathan Sacoor mag volgende zomer op zijn twintigste voor het eerst proeven van de Olympische Spelen. Met de Belgian Tornados is hij in Tokio meteen een kanshebber op eremetaal. Ook individueel wil Sacoor zich tonen, zo zegt hij op de olympische stage in Belek. "Ik ben nog niet officieel zeker van kwalificatie, maar met het nieuwe rankingsysteem veronderstel ik dat mijn prestaties van afgelopen seizoen zullen volstaan, ook al loop ik het minimum van 44.90 niet."

Het persoonlijk record van Sacoor bedraagt 45.03. "Ik wil zo snel mogelijk onder die 45 seconden", benadrukt hij. "Dit jaar zat het al in de benen maar helaas mocht het niet zijn. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik, hopelijk ruim voor de Spelen, onder de 45 seconden ga."

Tot de Spelen van Tokio is het nog ruim zeven maanden aftellen. De laatste rechte lijn begint voor Sacoor opnieuw in de Verenigde Staten, waar hij aan de universiteit van Tennessee topsport en studie combineert.

"Eind december vertrek ik. Het competitieniveau is er heel goed. Op het NCAA-kampioenschap in juni wil ik een toptijd neerzetten. Daarna keer ik terug naar België om er met het team van de Borlées trainen. Ik verwacht dat we op tijd richting Japan zullen vertrekken om er te acclimatiseren, te wennen aan de hitte en de luchtvochtigheid."

Met de 4x400 meter gaat Sacoor in Japan voluit voor eremetaal. Op het WK begin oktober in Doha snelde het Belgische kwartet naar brons. "We hebben daar getoond dat we tot de top drie van de wereld horen. Die positieve lijn moeten we doortrekken en hopelijk kunnen we dan, als we blessurevrij blijven, voor die olympische medaille gaan. Maar natuurlijk is de concurrentie heel sterk."

Ook individueel legt de juniorenwereldkampioen van 2018 de lat hoog. "Op het WK was ik twaalfde. Als ik vier plaatsen opschuif, zit ik in de finale", klinkt het ambitieus. "Het wordt hard knokken maar het zou heel mooi zijn om als twintigjarige in die finale te staan. Maar als het lukt niet, zal ik evenmin teleurgesteld zijn. Ik wil vooral een goeie tijd lopen waar ik trots op kan zijn." 

De teambuildingsstage in de Himalaya heeft Sacoor inmiddels helemaal verteerd. Met de andere Tornados klom hij onlangs tot aan het Everest Basecamp. "Het was een heel zware maar ook een ongelofelijk mooie trip. De sfeer in de groep was prachtig en we hebben ons allemaal heel goed geamuseerd. We zijn nog hechter geworden als team en dat was toch het doel van de ervaring. Maar ik ben wel blij dat ik nu terug op de begane grond sta."

Belga