Logo of Team Belgium

Het laatste winterseizoen voor de winterspelen van 2018 in PyeongChang loopt ten einde. Loena en Jorik Hendrickx namen ons een laatste keer mee voor een pirouette en andere atletische sprongen op het ijs in Helsinki. Daar waren ze van 29 maart tot 2 april tijdens het WK op zoek naar een Olympisch ticket.

Tijdens de Olympische Spelen in Sotsji in 2014 maakte Jorik Hendrickx zijn debuut op het olympische ijs, daar verpulverde hij zijn persoonlijk record. Hij heeft nu zijn zinnen gezet op de Olympische Winterspelen in PyeongChang. Loena Hendrickx zette in 2015 haar eerste olympische stappen in het Oostenrijkse Vorarlberg tijdens een wintereditie van het EYOF.

Jorik : “Mijn oudere broers deden ijshockey, als kleine jongen wou ik hen nadoen. Ik ben toen begonnen met kunstschaatsen om de basis van het schaatsen aan te leren, werd verliefd op het kunstschaatsen en ben het blijven doen.”

Loena : “Met Jorik, mijn jongste broer, die dus kunstschaatser was en ik die hem als klein meisje vergezelde naar zijn trainingen, was de stap naar het kunstschaatsen voor mij niet zo groot.”

One Dream, One Goal, wij zijn One Team!

Jorik en Loena nemen samen deel aan tal van internationale competities in het kunstschaatsen. Op het EK kunstschaatsen in het Tsjechische Ostrava maakte Loena een geslaagd debuut met haar zevende plaats. Jorik glipte net naast het podium en eindigde op een zeer knappe vierde plaats.

Op het WK in Helsinki waren tickets te verdienen voor de Olympische Winterspelen van volgend jaar. Het verliep voor Jorik niet zoals verhoopt, zijn totaalscore van 214,02 punten was beduidend minder dan zijn persoonlijk record (242,56) en niet voldoende voor een selectie voor PyeongChang 2018.

Loena echter verging het beter, zij schaatste zich naar een mooie 14e plaats met weer een verbetering van haar persoonlijk record. Voor Loena is PyeongChang in zicht!

Competitie is niet aan de orde

Loena : “Neen, we trekken ons eerder aan elkaar op en dat is zeer motiverend. “
“We hebben heel veel aan elkaar gehad in onze moeilijke periode. Na Sotsji in 2014 onderging ik een knieoperatie, ik had er toen geen flauw idee van of ik mijn topniveau nog ooit zou halen. De internationale doorstroom van Loena op het junioren circuit zorgde voor een extra stimulans. Omgekeerd denk ik ook dat toen Loena vorig seizoen maanden van het ijs weg moest blijven door een stressfractuur in de ruggenwervel, ze ingezien heeft dat je er enkel terug kan staan als je heel hard werkt. Van competitie is er tussen mij en mijn zus geen sprake. Ons motto luidt eerder : One Dream, One Goal, wij zijn One Team!

Cherryflip, Lutz, Salchov, Rittberger, Axel

Kunstschaatsen is een mooie sport, sierlijke bewegingen vloeien samen met atletische sprongen van de gemakkelijkste de Cherryflip over de Lutz, de Salchov, de Rittberger tot de moeilijkste sprong de Axel. Daarvoor heb je kracht maar ook elegantie, muzikaliteit en vooral discipline nodig. Maakt dat van kunstschaatsen ook een moeilijke sport?

Loena :” Je moet inderdaad heel allround zijn: lenig, explosief, krachtig, goede conditie en ook muzikaal.”

“Je moet ook beschikken over veel zelfdiscipline, wat logisch is voor een topsporter. Kunstschaatsen aan de top in België is heel eenzaam. Buiten mijn zus zijn er geen andere schaatsers om me aan op te trekken. Daarom ben ik ook heel blij dat we dit pad samen kunnen bewandelen. “, vult Jorik aan.

Jorik en Loena Hendrickx willen volgend jaar allebei heel graag naar de Olympische Winterspelen in PyeongChang.

Jorik : “Mijn 4e plaats op het EK geeft aan dat ik enorm gegroeid ben! Maar in Korea moet ik een viervoudige sprong springen om mijn ultieme doel te behalen : een olympisch diploma.”

Loena: “Nu ik een quotaplaats heb behaald voor België, kan ik beginnen focussen op de Olympische Spelen. Ik zou graag werken naar een combinatie van 2 drievoudige sprongen. Technisch ben ik sterk, artistiek wil ik nog groeien, meer maturiteit en nog betere schaatsvaardigheid is waar ik naartoe wil.“

Jorik : “Er allebei staan, dat zou ongelooflijk speciaal zijn … Broer en zus op de Olympische Winterspelen is volgens mij vrij uniek voor België laat staan op wereldvlak … en al helemaal in het kunstschaatsen.

Loena : “En dat ik daar deel van uitmaak? Ongelooflijk speciaal! “

Pictures : Belga Image