Logo of Team Belgium

Alpineskiester Julie De Leeuw heeft de eer om op 10 februari tijdens de openingsceremonie van de 14e wintereditie van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in Sarajevo en Oost-Sarajevo de Belgische driekleur te dragen. In het Koševo stadium zullen dan zo’n 1600 jonge atleten uit 46 verschillende landen de kick-off geven van 6 olympische dagen.

Julie De Leeuw: “Dat ik de vlag mag dragen tijdens de openingsceremonie vind ik heel speciaal. Ik kijk er echt naar uit en ben heel enthousiast!”

Julie is 17 en staat al op de skilatten sinds ze net 3 jaar was. De eerste twee jaar kreeg ze privéles als voorbereiding op de wintersportvakanties met het gezin. Voor haar 6e verjaardag maakte ze de sprong naar het racing team en nam ze deel aan de eerste binnenlandse en buitenlandse wedstrijden. In 2008 nam ze voor de eerste keer deel aan het Belgisch kampioenschap.

Sinds 2015 woont en studeert Julie in Oostenrijk. In het Skigymnasium Saalfelde combineert ze school (ASO) met skiën. Van de 50 kandidaten worden er jaarlijks ongeveer 13 leerlingen toegelaten (een 12-tal Oostenrijkers en 1 persoon uit het buitenland).

3x winnaar in Boruffa

In het skiën zijn er twee belangrijke jeugdwedstrijden: Topolino in Italië en Boruffa in Andorra. Bij haar eerste deelname aan Topolino behaalde Julie De Leeuw een 9de plaats in de reuzenslalom.

Nadien stond ze 4 maal op het podium in Boruffa. Als eerstejaars U14 eindigde ze 2e in de reuzenslalom. Nadien won ze de wedstrijd 3 keer op rij in slalom (als 2e jaar U14 en bij de U16).

Ondertussen mag ze starten in het FIS-circuit en behaalde ze onlangs een 4e plaats op het nationaal juniorenkampioenschap van Oostenrijk in de overall ranking en eindigde ze knap 1e bij de U18.

Dromen van de wereldtop

Momenteel staat Julie De Leeuw als 3e Belgische op de FIS World Ranking voor slalom, na Marjolein Decroix en Kim Vanreusel, die beiden hebben deelgenomen aan de Olympische Winterspelen in PyeongChang. Dit seizoen dook ze voor het eerst onder de 30 FIS punten.

Op haar Facebook-pagina zegt Julie: “Mijn droom is om ooit tot de wereldtop van het alpine skiën te behoren. Dit betekent meedoen voor de prijzen op Europa- en Wereldbeker wedstrijden en uiteindelijk ook België succesvol kunnen vertegenwoordigen op de Olympische Winterspelen.”