Logo of Team Belgium

Vandaag nam snowboardster Evy Poppe deel aan de big air-competitie van de Olympische Winterspelen in Peking. Omdat de big air een relatief nieuwe discipline is, vertellen we u graag alles wat u moet weten over deze spectaculaire sport.

De big air is een adembenemede discipline in de snowboard-en freestyle skicompetities van de Winterspelen in Peking. Tijdens een competitie springen deelnemers aan een hoge snelheid van een enorme schans af. Daarbij proberen ze verschillende trucs uit te voeren. Wie de hoogste score neerzet, is de winnaar.

Voor het scoresysteem baseert een zeskoppige wedstrijdjury zich op het DEAL-principe. Dat staat voor Difficulty (moeilijkheid), Execution (uitvoering), Amplitude (hoogte) en Landing. Tijdens de big air-competitie voeren de deelnemers drie runs uit. Tijdens de kwalificatie telt de score van de beste run. In de finale wordt de score van de beste twee runs in rekening gebracht.

Olympisch programma

De big air stond voor het eerst op het programma in de snowboardcompetitie van de Spelen van PyeongChang in 2018. En paar maanden later voegde het IOC de discipline toe aan de freestyle-skicompetitie van Peking.

Shougang Industrial Park

Voor de big air werd het voormalige Shougang Industrial Park volledig omgebouwd tot een epicentrum voor sneeuwsport. De enorme schans van 47.24 meter is bovendien de allereerste permanente big air-locatie ter wereld.