Logo of Team Belgium

Kenny De Ketele is één van de Belgen die voor medailles kan zorgen op het WK baanwielrennen van 27 februari tot 3 maart in het Poolse Pruszkow. De Europese kampioen wil met Robbe Ghys hoog eindigen in de ploegkoers, mikt ook op de ploegenachtervolging, en kan daarnaast scoren in de puntenkoers.

De Ketele is met zijn 33 en zijn rijke palmares de ervaren rot binnen de Belgische delegatie voor Pruszkow. Net die leeftijd is voor hem één van de redenen waarom hij het WK niet zomaar ziet als een kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen van Tokio. "Ik word er 34, ik ga geen tien kampioenschappen meer afwerken. Ieder kampioenschap is voor mij nu van levensbelang, telkens eventueel de laatste kans om de wereldtitel te halen. Ik heb er gelukkig al eentje, maar ik ga me veel beter voelen als ik die kan bevestigen met een tweede. Dat blijft mijn focus, mijn doel."

Sleutelbeenbreuk

Op 7 januari liep De Ketele een sleutelbeenbreuk op tijdens de Zesdaagse van Rotterdam, maar die herstelt prima. "Het gaat heel goed met mijn schouder. Van het bot zelf heb ik nooit last gehad: daar staat een plaat op, en de wonde van de operatie is fantastisch goed genezen. De spieren errond hebben erg lang opgespeeld. Nu nog voel ik soms een pijnscheut, maar gisteren hebben we een erg doorgedreven ploegkoerstraining gehad en tijdens de aflossingen heb ik zo goed als geen pijn gevoeld. Ook mijn ribblessure is genezen."

"Conditioneel voel ik door die val meer frisheid. Ik voel me kiplekker. Ik heb een hele andere voorbereiding gehad dan voorzien, maar heb wel heel goed werk geleverd. Drie weken na de val won ik al een zesdaagse, dan kan je niet stilgezeten hebben. Sindsdien heb ik alleen maar meer en harder gewerkt. Ik denk dat ik het heel goed opgevangen heb en dat ik in de best mogelijke conditie verkeer waarin ik zou kunnen gaan. En ik heb nog elf dagen voor de ploegkoers."

Focus op olympische nummers

Focus voor De Ketele ligt op de ploegenachtervolging, waar hij een vaste waarde in het Belgische viertal is, en op de ploegkoers, de discipline waarin hij in 2012 wereldkampioen werd. "Dat zijn de olympische nummers, en die hebben voorrang op alles. Heel cru gezegd: dat zijn de twee nummers waarvoor wij betaald worden, waarvoor wij beroepsrenner zijn. En op dit WK kunnen we veel punten pakken. We moeten vechten voor iedere plaats." Medaillekansen liggen voor De Ketele in de ploegkoers en in de niet-olympische puntenkoers. "Er zijn zes à zeven medaillekandidaten in de puntenkoers, wij als Belgen horen daar altijd bij: logisch gezien de voorbije jaren, en nu zeker als Europese kampioenen. Robbe (Ghys) mag zeker niet onderschatten wat die Europese titel betekent. De puntenkoers is op zich geen doel, maar ik probeer er wel podium te halen, omdat ik weet dat ik het kan: ik heb er al driemaal op het WK-podium gestaan."

Belga