Logo of Team Belgium

Donderdag 9 mei, werd gesierd door een moment van Belgische trots met de passage van de olympische vlam door Marseille. Kim Gevaert, de beste Belgische sprinter in de geschiedenis en momenteel directeur van de Memorial Van Damme, was samen met 27 andere Europese atleten gekozen om een deel van het traject van de olympische vlam door de straten van Marseille te dragen.   

Het was een aangename Belgische verrassing bij de start van de olympische fakkeltocht. Kim Gevaert, voormalig sprintkampioen en gouden medaillewinnaar op de 4 x 100 m estafette tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking, werd gespot in de straten van Marseille. “Het ministerie van Buitenlandse Zaken had het BOIC gevraagd om verschillende namen voor te dragen voor dit evenement en ik werd gekozen”, zegt ze.

Kim Gevaert voegde zich bij de andere Europese estafettelopers om de aankomst van de vlam in Marseille bij te wonen vanaf het Fort Ganteaume, gelegen tussen Le Pharo en de Oude Haven. Haar taak was om de vlam te dragen over een traject van ongeveer 200 meter, een afstand waarop Kim nog steeds het Belgisch record heeft met 22 seconden en 20 honderdsten.  

Bijna 200 olympische fakkeldragers droegen de olympische fakkel door de straten van Marseille, Kim Gevaert deelde haar ervaring dan ook met veel emotie:    

“Ik had de eer om samen met 27 andere Europese atleten (zowel huidige als voormalige) de olympische vlam te dragen. Het was een prachtig moment en ik ben trots dat ik België heb mogen vertegenwoordigen. De vlam symboliseert vrede en de Olympische waarden. Het was mij een grote eer.

Dit memorabele moment onderstreept niet alleen het belang van de olympische waarden, maar ook de continuïteit van het Belgische sportieve erfgoed, vertegenwoordigd door iconische atleten zoals Kim Gevaert.