Logo of Team Belgium

Zaterdagnamiddag vertrekt een tweede groep Belgische atleten naar Peking, waar ze zullen aantreden op de Olympische Winterspelen (4-20 februari). Een van hen is Kim Meylemans. "Ik ben opgelucht dat ik naar China kan afzakken", verklaarde de skeletoni in de vertrekhal van Brussels Airport, waar eerste minister Alexander de Croo (Open VLD) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) de wintersporters een hart onder de riem kwamen steken.

Twee dagen geleden testte Meylemans' Oostenrijkse coach Raphael Maier vals positief op het coronavirus. "We waren volledig in paniek, maar nu is alles toch oké", zei Meylemans. "Ik ben dan ook opgelucht dat we kunnen vertrekken, want met die omikronvariant lijkt het me gevaarlijker hier te zijn. Al ben ik wel wat beschermd."

The Little Belgian, die in Pyeongchang 14e werd, raakte rond Nieuwjaar besmet met het coronavirus. "Ik was echt goed ziek. Sinds een week voel ik me elke dag wel stukken beter. Het komt goed."

Vorig weekend lag Meylemans in het Zwitserse Sankt Moritz nog op de slee, nadat ze vanwege haar coronabesmetting vier weken niet had kunnen sleeën. "Die baan daar is te vergelijken met de olympische baan. Op de lange rechte stukken konden we er nog enkele zaken op punt stellen. Het was fijn om er opnieuw wat in de flow te geraken."

Op 11 februari werkt Meylemans haar eerste twee van vier runs af. Ze gaat resoluut voor een olympisch diploma (top acht). "Het deelnemersveld is in het skeleton echt wel sterk in de breedte. Dit wereldbekerseizoen hebben 12 of 13 verschillende atletes op het podium gestaan, wat enorm veel is. Elk van hen kan wel meedoen voor de medailles in China. Als ik dan toch een favoriete moet aanduiden, dan denk ik aan de Nederlandse Kimberley Bos. Het wordt een heel spannende race."

Ook snowboardster Evy Poppe en bobsleesters An Vannieuwenhuyse, Sara Aerts en Kelly Van Petegem zitten op dezelfde vlucht. Er is een tussenlanding voorzien in het Zwitserse Zürich, waar alpineskiër Armand Marchant en skiloper Thibaut de Marre aan boord gaan.

Woensdag vertrokken al vijf Belgen vanuit het Nederlandse Amsterdam: Bart Swings, winnaar van olympisch zilver op de massastart vier jaar geleden in Zuid-Korea en opnieuw Belgiës grootste medaillekandidaat, collega-snelschaatsers Mathias Vosté en Sandrine Tas, en shorttrackers Stijn en Hanne Desmet. België wordt in de Chinese hoofdstad vertegenwoordigd door 19 atleten.

Belga