Logo of Team Belgium

Skeletoni Kim Meylemans (25) heeft er haar "beste en meest stabiele seizoen" opzitten. "Al was ik wel vaak niet tevreden over het resultaat", zei ze op de BOIC-stage in het Portugese Rio Maior. Op de Olympische Winterspelen in Peking (4-20 februari 2022) mikt Meylemans minimum op de top acht.

"Ik heb dit seizoen getoond dat ik toch altijd wel een kans heb op die top acht", vertelde de Limburgse, die op het voorbije WK in het Duitse Altenberg negende werd.

"Het hele COVID-19-gebeuren vond ik uiteindelijk niet storend. Door de samenwerking met Jef Brouwers heb ik minder last van invloeden van buitenaf. En dankzij Fernando Oliva heb ik fysiek enorme stappen gezet. In bepaalde wereldbekermanches behoorde ik tot de top drie van de starttijden, dat is gewoon absurd. Toen ik nog in het Duitse team zat, zeiden ze dat ik geen goede starter was."

De komende zomer wordt nog gesleuteld aan de slee van Meylemans. "Het zadel, het deel waarop ik lig, past nu niet supergoed bij mijn lichaam. We hebben vastgesteld dat ik heel vaak schuin lig. Daardoor ben ik bijna constant aan het bijsturen. Ik kan niet relaxen op de rechte stukken, en dan boet ik vermoedelijk aan snelheid in. Daarom gaan we nu een zadel bouwen dat perfect past."

Op de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang stuurde Meylemans haar slee naar de 14e stek. "Ik ben echt niet meer de atlete die ik vier jaar geleden was. In Peking is het voor mij de mentale uitdaging dat ik niet uit mijn 'proces' gehaald word. In Pyeongchang is dat een beetje misgelopen. Ik was toen nog erg jong en was onder de indruk van alles. Dat zal nu niet gebeuren. Als ik de focus kan behouden en op mijn sterkst presteer, dan mik ik in Peking minimum op de top acht. Het is niet eenvoudig om voor de medailles te gaan, want we hebben niet de financiële middelen die de andere landen hebben. Maar ik ben nog altijd één van de jongste deelneemsters en heb nog wat tijd. Eigenlijk zal ik pas in 2026 in Milaan en Cortina d'Ampezzo mijn top bereiken, dan zal ik 29 jaar oud zijn."

Van 5 tot 27 oktober zal Meylemans de olympische baan in het Yanqing Sliding Center testen. "Dat is superbelangrijk. Het ziet er een heel leuke baan uit, maar ze is niet erg technisch", zei Meylemans, die een voorkeur heeft voor technisch moeilijke banen. "De start zal zeker en vast belangrijk zijn, en dat ligt me dus wel. Er is ook een kreisel, een element dat me bevalt. Wat ook heel positief is, is dat de coach van het Chinese nationale team, Willi Schneider, mijn slee maakt. Die baan is dus zeker en vast gemaakt op maat van mijn sleetype. In Pyeongchang was dat niet het geval, en dat voelde ik toen."

Belga