Logo of Team Belgium

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bevestigde dinsdag dat de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio (24 juli-9 augustus) wegens de coronacrisis uitgesteld zijn tot volgend jaar. Kimberly Buys, die nog volop in de running was om zich voor de Spelen te plaatsen, kan leven met het uitstel. Al zorgt de beslissing van het IOC bij de zwemster ook voor een "verloren en triest" gevoel.

"Wat voor dagen maken we mee en wat wacht er ons de komende weken?", opent Buys met een verwijzing naar de zware maatregelen die wereldwijd genomen zijn om de coronacrisis te bedwingen. 

"Het leven is meteen voor iedereen anders. Over het uitstel van de Spelen ben ik niet verbaasd, het is de juiste beslissing. Maar eerlijk gezegd ben ik nu wat verloren en triest. Als atleten staat ons leven helemaal in het teken van sport. Ik was nog niet geplaatst voor de Spelen, maar een ticket veroveren was mijn grote doel. Maar dit is groter dan sport. Niets is belangrijker dan de gezondheid." 

De 30-jarige Buys nam aan de twee voorbije edities van de OS deel. In 2012 sneuvelde ze in de reeksen van de 100 meter rugslag en vlinderslag. Vier jaar nadien haalde ze de halve finales van de 100 meter vlinderslag.

Belga