Logo of Team Belgium

Antoine Kina kwam bij het vorige WK in 2018 nog als invaller bij de selectie na het afhaken van John-John Dohmen. Dit WK is hij er van bij het begin bij. De elegante middenvelder is klaar voor de verdediging van de Belgische wereldtitel. Hij prees zondag de groepsgeest. "Iedereen is heel gefocust op zijn taak", liet hij noteren.

"Iedereen is heel rustig", zei de speler van Gantoise. "Dat is ook zo na de matchen in de kleedkamer. We zijn niet altijd uitgelaten. We zijn er ons allemaal van bewust dat we nog beter kunnen. Zo is onze defensieve druk voor verbetering vatbaar en lijden we nog te veel dom balverlies. Er is nog progressiemarge. En dat weten we. Ik hou van die mentaliteit. Als we zo blijven doorgaan, denk ik dat we opnieuw wereldkampioen kunnen worden."

Kina zag de Red Lions als een complete ploeg. "Het is uitzonderlijk. In doel staat Vincent Vanasch, achteraan hebben we jongens als Arthur Van Doren en Arthur de Sloover. En voorin is er ook veel kwaliteit. Dat heb je niet bij andere ploegen. We kunnen van iedereen winnen, maar het zal vooral van onszelf afhangen. We moeten met de voetjes op de grond blijven en alles geven."

Alexander Hendrickx sukkelt intussen met de knie, de resultaten van een MRI-scan van zondag worden maandag verwacht. Bij een ernstige blessure komt reserve Maxime Van Oost bij de ploeg. Kina was zelf reserve in 2018. "Maar ik zat toen helemaal niet in het toernooi", gaf hij aan. "Ik kwam alleen toe. Het was moeilijk. Max is nu al de hele tijd bij ons. Hij leeft met ons mee. Dit is een veel betere situatie. Het is voor zo'n jongens niet makkelijk om zich te integreren in een groep die al alles gewonnen heeft. Het grootste verschil tussen de jongeren en de meer ervaren Lions is er op fysiek vlak. Je moet veel opofferen en een bepaald leven leiden. Ik ben zelf vroeg bij de ploeg gekomen, op jonge leeftijd. Dat is nu moeilijker."

Kina besprak tot slot nog de favorieten voor de wereldtitel, naast België. "Ik heb genoten van het spel van Australië. Dan is er nog Argentinië, dat speelt met een karakteristieke grinta. Zij kunnen ook van iedereen winnen. En Nederland ten slotte natuurlijk, zij hadden het heel makkelijk in de groepsfase. Hun eerste grote test komt er in de kwartfinales."

Belga