Logo of Team Belgium

In de nacht van zaterdag op zondag werd er door Team Belgium nog een klein vervolg gebreid aan het succes van gouden Greg Van Avermaet. Zo versloeg Kirsten Flipkens de Amerikaanse Venus Williams (ATP-6) in de eerste ronde van het tennis en verzekerde Dennis Goossens zich van de ringenfinale in het turnen. Een primeur.

In de eerste ronde won de 30-jarige Kirsten Flipkens in drie sets met 4-6, 6-3 en 7-6 (7/5) van de 36-jarige Williams, die op de Spelen van 2000 in Sydney goud veroverde in het enkelspel. Onder het toeziend oog van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ging Williams meteen door de opslag van Flipkens. Onze landgenote knokte echter terug tot 4-4, waarna de Amerikaanse met een tussenspurt de eerste set (4-6) binnenhaalde.

In set twee liep KirstenFlipkens uit tot 3-0, om uiteindelijk de stand met 6-3 in evenwicht te brengen. Flipkens kwam in de beslissende set 1-4 achter, maar sleepte toch een tiebreak uit de brand. Daarin trok ze met 7/5 aan het langste eind. Flipkens ontmoet in de tweede ronde Lucie Safarova (WTA 28).

STERKE Dennis GOOSSENS

Dennis Goossens (TK Kerels Waasmunster) verzekerde zich op zijn beurt van de ringenfinale, die op maandag 15 augustus afgewerkt wordt. De 22-jarige gymnast werd derde in de eerste subdivisie. Nadat ook de turners van de tweede en derde divisie hun toestellen afgewerkt hadden, stond hij op de zevende plaats. Enkel de beste acht stoten door naar de eindronde.

Goossens, die 15.366 punten achter zijn naam kreeg, schrijft Belgische turngeschiedenis. Nooit eerder wist een Belg door te stoten tot een toestelfinale op de Spelen.

GEEN FINALE VOOR Kimberly BUYS

Kimberly Buys is er zaterdag op de openingsdag van het olympisch zwemtoernooi niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 100 meter vlinderslag.

In de tweede halvefinalereeks tikte Buys in 58.63 als achtste en laatste aan. Ze realiseerde de op één na traagste chrono van de 16 halvefinalisten. Buys had eerder op de dag in de reeksen haar Belgische record aangescherpt tot 57.91.


4x100M ZWEMT REEKS TWEE

Dieter Dekoninck, Jasper Aerents, Glenn Surgeloose en Pieter Timmers zwemmen zondag vanaf 19u54 Belgische tijd in de tweede reeks van de 4x100 meter vrij. Dat meldde coach Ronald Gaastra bij Sporza.

België neemt het in de tweede reeks op tegen de Verenigde Staten, Griekenland, Brazilië, Frankrijk, Australië, China en Hongarije.

De beste acht teams van de drie reeksen gaan door naar de finale. Vier jaar geleden bereikte het Belgische kwartet de finale van de 4x100m vrij op de Spelen van Londen. Daarin werden de Belgen achtste.