Logo of Team Belgium

Marathonloper Koen Naert begint vol vertrouwen aan zijn tweede Olympische Spelen zondag. Fysiek is hij weer volledig in orde, en de geboorte van zijn tweede kind in april (Jade) heeft hem persoonlijk verrijkt. De Roeselaarnaar wil beter doen dan zijn 22ste plaats op de Olympische Spelen in Rio in 2016.

Twaalf maanden geleden zag de situatie er anders uit. "In 2019 was ik te geobsedeerd door de Olympische Spelen", aldus de 31-jarige Naert. Hij kreeg eerst een stressfactuur, en liep daarna een blessure op aan de achillespees. In december nam hij deel aan de marathon van Fukuoka terwijl hij niet voldoende getraind had, met een ontgoochelende 18de plaats in 2u15:51 als gevolg.

"Ik heb veel tijd nodig gehad om te recupereren." Begin 2020 raakte Naert ook nog eens besmet met het coronavirus. Nu liggen de kaarten voor de Europese marathonkampioen anders. Hij klokte dit jaar twee persoonlijke besttijden: 1u01:38 op de halve marathon van Dresden, en 28:36 op de 10 kilometer op de weg in Morton. Persoonlijke records die Naert realiseerde zonder gepiekt te hebben. Hij trok daarna ook nog op hoogtestage in het Keniaanse Iten, en keerde medio juli "super tevreden" terug.

De marathon zondag wordt niet gelopen in Tokio, maar in het 700 kilometer noordelijker gelegen Sapporo, om de effecten van de warmte te beperken. Toch zijn de meteorologische omstandigheden er verre van ideaal. "Maar als je schrik hebt, verlies je enkele procenten van je capaciteit", aldus Naert.

Hij houdt de ervaring van Rio in het achterhoofd, waar hij - ondanks het feit dat hij niets aan het toeval had overgelaten met onder mee trainingen in een geklimatiseerde kamer - na 30 kilometer vanwege braken geen druppel meer binnenkreeg. "Er is een onzekerheid. Ik weet niet hoe ik zal reageren. De stress van de competitie is er nooit tijdens trainingen, wat veel verandert in het lichaam."

Naert wil zondag beter doen dan de 22ste plaats van Rio, en zo dicht mogelijk eindigen bij de eerste plaats. De concurrentie is stevig. "Op vijf jaar is het niveau enorm gestegen", erkent de marathonloper.

Belga