Logo of Team Belgium

De Koninklijke Munt van België lanceert een 5 euromunt ter aanmoediging van ‘Team Belgium’ tijdens de Olympische Spelen die over exact 100 dagen van start gaan. De verkoop van de nieuwe munt start vandaag via herdenkingsmunten.be.

De Koninklijke Munt van België heeft sinds de Zomerspelen van 2008 de traditie om de olympische atleten van ‘Team Belgium’ aan te moedigen door middel van een fraaie herdenkingsmunt. Nooit eerder is het voorgekomen dat de Olympische Spelen werden uitgesteld om vervolgens exact een jaar later plaats te vinden, zoals afgelopen jaar gebeurde met de Spelen in Tokio. Bijgevolg werd ook de officiële muntuitgifte van de Koninklijke Munt van België met een jaar vertraging uitgebracht.

Overhandiging aan ‘Team Belgium’
Na een jaar wachten is vandaag eindelijk de verkoop begonnen. Binnenkort ontvangen alle atleten van ‘Team Belgium’ die deze zomer naar Tokio zullen afreizen hun eigen exemplaar van Muntmeester Ingrid Van Herzele. “We willen onze atleten met deze munt heel veel succes wensen bij de Olympische Spelen en hopen dat ze hen geluk brengt!”

Olav Spahl, directeur Topsport van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), en chef de mission voor Tokio 2020 reageerde al positief op de munt: “Op 100 dagen van Tokio 2020, zet Team Belgium de laatste rechte lijn in naar de Olympische Spelen. Team Belgium gaat voor topresultaten, en daarvoor moet iedereen de krachten bundelen. De Koninklijke Munt van België steekt alvast de atleten van Team Belgium een hart onder de riem en biedt een exclusieve munt aan die dit jaar geheel in het teken staat van de Olympische Spelen. We zijn zeer fier op deze mooie uitgifte die tot stand is gekomen in samenwerking met het BOIC. De munt is een collector’s item, niet alleen een must have voor de muntverzamelaar maar ook voor elke sportliefhebber.”

Ontwerp en oplage
De nieuwe uitgifte van de 5 euromunt toont op de voorzijde een reeks gestileerde verwijzingen naar de Olympische Zomerspelen in Tokio, ‘team spirit’ in Japanse tekens en het ‘Team Belgium’-logo. Op de keerzijde staat de kaart van Europa met drietalige landsaanduiding, het jaartal 2020 en de nominale waarde. De munt zit verpakt in een viertalige coincard (een verzamelverpakking in bankkaartformaat). Van de munten worden twee varianten uitgegeven: één met klassiek reliëf en één met kleuraccent op de voorzijde. De munt verschijnt in een totale oplage van maximaal 12.500 munten, waarvan de helft of 6.250 munten met kleuraccent. De uitgiften zijn direct te bestellen op www.herdenkingsmunten.be

Over de Koninklijke Munt van België

De Koninklijke Munt van België is verantwoordelijk voor de bestelling van Belgische circulatiemunten, het ontwerp, de kwaliteitscontrole, het screenen van namaakmunten en vertegenwoordigt de Belgische Staat op internationaal niveau. Sinds begin 2018 is de Belgische muntslag en de commercialisering van de Belgische herdenkingsmuntstukken uitbesteed aan de Koninklijke Nederlandse Munt voor een periode van 4 jaar. De Belgische koning blijft de uitvaardigende autoriteit.

De officiële uitgiften besteld door de Koninklijke Munt van België dragen het merkteken van de Belgische Muntmeester, Mevrouw Ingrid Van Herzele, én het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top vijf producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten en verzamelaarsproducten.

De Belgische herdenkingsmunten zijn verkrijgbaar via www.herdenkingsmunten.be.