Logo of Team Belgium

Wout van Aert (27) is voor het tweede jaar op rij de laureaat van de Kristallen Fiets, de award van Het Laatste Nieuws voor de beste Belgische wielrenner van het voorbije seizoen.

Op het 30e Gala van de Kristallen Fiets in de studio's van DPG Media in Vilvoorde kreeg Van Aert 988 punten achter zijn naam.

Hij haalde het voor Jasper Stuyven (492 ptn) en Tim Merlier (464 ptn). Remco Evenepoel (420 ptn) en Jasper Philipsen (292 ptn) maakten de top vijf vol.

Van Aert heeft er een uitstekend seizoen opzitten, eind oktober al bekroond met de Flandrien-trofee. Dat startte in de winter met een Belgische veldrittitel en een tweede plaats op het WK in het veld.

Later volgden op de weg overwinningen in Tirreno-Adriatico (2), Gent-Wevelgem, de Amstel Gold Race en het Belgisch kampioenschap.

In de Tour de France won de renner van Jumbo-Visma drie etappes, elk op een heel verschillende wijze. Hij triomfeerde solo in de bergrit naar de Mont Ventoux, was de beste in de laatste tijdrit en in een massasprint op de Champs-Élysées.

Na de Tour veroverde hij nog zilver in de wegrit op de Olympische Spelen in Tokio en zilver in de tijdrit op het WK in eigen land. Tussendoor schreef hij de Ronde van Groot-Brittannië op zijn naam.

Vorig jaar kreeg Van Aert de Kristallen Fiets voor het eerst. Dirk De Wolf was de eerste laureaat in 1992. Johan Museeuw is met vijf trofeeën recordhouder.

Belga