Logo of Team Belgium

1700 dagen of iets minder dan 5 jaar: zo lang is het nog aftellen naar de Olympische Spelen van Los Angeles van 2028. Ook al ligt de focus hoofdzakelijk op de Olympische Spelen van Parijs van volgende zomer, toch staat LA2028 al op de prioriteitenlijst van Team Belgium. “Als BOIC kunnen we niet wachten met die eerste voorbereidingen tot na de Spelen van Parijs. Verschillende landen brengen al voorbereidingsbezoeken, vooral met het oog op het vinden van een geschikte uitvalsbasis. Ook voor ons was het belangrijk om hier al werk van te maken,” beaamt Gert Van Looy, Senior Games Manager voor het BOIC. 

We spraken hem net na zijn 5-daags bezoek aan Los Angeles over zijn eerste bevindingen: “Wat meteen opvalt in het Games Plan van LA2028 is de fantastische sportinfrastructuur, zowel trainingsaccommodatie als wedstrijdsites. Zeker voor sporten zoals zwemmen, atletiek of basketbal is het aanbod indrukwekkend.” 

De mix van entertainment en sport zal centraal staan in LA28. Dit zal onder andere terugkomen in de sportinfrastructuur waarbij er gebruik zal gemaakt worden van bestaande arena’s en stadia. Naast de Athletes’ Village en enkele individuele venues zullen de sporten verdeeld zijn over vier grote clusters zijn: Valley Sports Park, Downtown Sports Park, South Bay Sports Park en Long Beach Sports Park.  

“Ook de fantastische sportinfrastructuur van de universiteiten springt in het oog. Vele universiteiten hebben dan nog eens specifieke sportaccommodatie voor topsporters, maar ook voor gewone studenten is het aanbod aan fitnessruimte of trainingsvelden indrukwekkend. De Universiteit van California (UCLA) in het bijzonder zal een centrale rol spelen tijdens LA2028. Niet alleen zal de universiteit het atletendorp huisvesten, ook de competities voor worstelen en judo zullen in de gebouwen van de UCLA georganiseerd worden.” 

Over het belang van deze voorbereidende bezoeken, zegt Gert Van Looy het volgende: “Naast het bezoeken van enkele wedstrijdsites, was een van de belangrijkste doelen van het bezoek het bepalen van een mogelijke uitvalsbasis voor Team Belgium in de laatste rechte lijn voor de Spelen. Onze bedoeling is om, net zoals we dit met Mito gedaan hebben in voorbereiding van Tokio 2020, een basiskamp te zoeken waar zoveel mogelijk van onze atleten en sporten zich optimaal in de beste omstandigheden kunnen voorbereiden op de Spelen. Ook de aanpassing aan de tijdszone zal hierbij, net zoals voor Tokio, een rol spelen.”  

Het motto van de Spelen is ‘Together we create the future’, maar er is ook een link met het Olympische verleden van de stad. Met 2028 komen de Spelen immers terug naar Los Angeles, na eerdere edities in 1932 en 1984. Zo keren de Spelen met het Los Angeles Memorial Stadium alvast terug naar het Olympisch Stadion dat ook bij de twee vorige edities gebruikt werd. In 2028 vinden zowel de openingsceremonie als de atletiekcompetities hier plaats. Afspraak dus op vrijdag 14 juli 2028 in het LA Memorial Stadium!