Logo of Team Belgium

Op Brussels Airport zijn vandaag rond 16u de laatste Team Belgium atleten van de Olympische Spelen geland. Aan boord zaten vier bronzenmedaillewinnaars: ruiters Pieter Devos, Jérôme Guery en Grégory Wathelet, en marathonloper Bashir Abdi. Ook marathonlopers Koen Naert, Dieter Kersten, Mieke Gorissen, Hanne Verbruggen, de Belgian Tornados en Cheetahs en de baanwielrenners zaten op dezelfde vlucht.

Luide aanmoedigingen waren er van familie en vrienden toen de springruiters en Bashir Abdi in de aankomsthal van de luchthaven van Zaventem als eersten van de Belgische delegatie verschenen.

Een twintigtal mensen stonden de atleten op te wachten, onder hen de Belgische ruiters van de Olympische Spelen van Montréal die in 1976 de tot voor kort laatste medaille in het jumping voor ons land binnenhaalden.

Met een grote glimlach achter zijn mondmasker nam Bashir Abdi de felicitaties aan voor zijn historische bronzen medaille. "Het was indrukwekkend om de medaille in ontvangst te nemen op de sluitingsceremonie. Als jong kind zag je dat op tv, nu mocht ik dat zelf meemaken. Ik was echt emotioneel."

In Japan had Bashir Abdi veel last van jetlag, de nacht voor de wedstrijd sliep hij niet meer dan twee uur en na veertig kilometer had hij krampen. "Met frissere benen was er misschien nog iets meer mogelijk geweest", denkt hij dan ook.

"Als mens wil je altijd meer en meer. Hopelijk ben ik in Parijs tot nog meer in staat. De bedoeling is alvast beter en beter te doen, maar eerst herstellen en vieren." Dat vieren zal in zijn thuisstad Gent gebeuren. "In Gent is alles begonnen. Daar voel ik me thuis. Nergens is het beter voor mij", zegt Abdi, die ook nog een boodschap had voor jonge atleten die nu naar hem opkijken: "Erin geloven, hard werken en groots dromen. Dat is het geheim."

Belga