Logo of Team Belgium

Laurine Delforge is 25 jaar oud. Ze heeft rechten gestudeerd en werkt momenteel als bedrijfsjuriste bij ETNIC (een informatie consultant voor de Fédération Wallonie-Bruxelles). Ze speelt hockey sinds ze 6 is en in 2016 gaat ze naar de Olympische Spelen van Rio. Niet als atlete maar om er het Olympische toernooi te fluiten, jawel als scheidsrechter.

Laurine Delforge

Laurine Delforge speelt hockey sinds haar 6e. Momenteel speelt ze haar 9e seizoen bij Antwerpen, waarmee ze 5 Belgische titels behaalde. Laurine Delforge is sinds 5 jaar ook scheidsrechter maar dat is niet toevallig gekomen.

Laurine Delforge : “Toen ik als jonge hockeyspeelster op het veld stond had ik soms moeite om me neer te leggen bij de beslissingen van de scheidsrechters. Mijn vader die zelf scheidsrechter was heeft me op een bepaald ogenblik uitgedaagd om zelf arbiter te worden. Ik ben die uitdaging aangegaan en, vraag me niet waarom, maar heb al heel snel de microbe te pakken gekregen.”


Team Belgium News : Hoe werkt de procedure om als scheidsrechter geselecteerd te worden voor de Olympische Spelen?

Laurine Delforge : “Je moet natuurlijk eerst naam verwerven in België opdat de Belgische federatie je voorstelt om internationale wedstrijden te fluiten. Eens je op internationaal niveau bezig bent, beginnen de zaken zeer ernstig te worden.

Op elk toernooi is er een "umpire manager" (UM), die beoordeelt de prestaties van de arbiters. Bij iedere internationale match die je fluit kan je omhoog klimmen in een ranking om uiteindelijk de wereldtop te bereiken.

De namen van de 16 scheidsrechters die « geselecteerd » werden voor de Olympische Spelen worden uit deze wereldtop gekozen door een comité van de internationale federatie. De twaalf leden van dat comité baseren zich op de meest recente rapporten van de Umpire Managers.”


Team Belgium News: Geselecteerd worden als scheidsrechter voor een Olympisch tornooi, wat doet dat met een mens ?

Laurine Delforge : “Deelnemen aan de Olympische Spelen is natuurlijk de ultieme droom van iedere atleet en was ook de mijne geworden. Als speelster ben ik er niet geraakt maar doorzetting blijkt te lonen. Deelnemen aan de Olympische Spelen als official betekent voor mij evenveel.

Het is niet alleen een droom die werkelijkheid wordt maar ook een enorme persoonlijke voldoening. Ik ben gelukkig en fier omdat mijn werk van vier jaar op deze manier beloond wordt. Nu is het aan mij om te bewijzen dat ik het aankan.”


Team Belgium News : Een laatste vraagje, een pronostiek voor de Red Lions in Rio?

Laurine Delforge : « De Red Lions hebben de laatste tijd een paar mindere prestaties neergezet, maar ze blijven toch één van de beste teams van de wereld. Ze mogen zonder enige twijfel dromen van een medaille en dat is ook wat ik hen toewens. “

Bedankt Laurine voor dit gesprek en veel succes in Rio !