Logo of Team Belgium

9 Belgische atleten uit alpineskiën, freestyleskiën, ijshockey, short track, skeleton, snelschaatsen en snowboard nemen straks deel aan de Jeugd Olympische Spelen in Lausanne. Wij vroegen aan snelschaatster Fran Vanhoutte, skeletoni Colin Freeling en skiër Louis Masquelier-Page naar hun ambities en hun olympische dromen.

Fran Vanhoutte is 16, ze woont in het West-Vlaamse Gistel en zit in het 5e middelbaar wiskunde-wetenschappen.
“Ik begon op mijn 3,5 jaar met skeeleren bij de Zwaantjes Roller Club Zandvoorde en skeeleren is nu nog steeds een echte passie van mij! Iets meer dan een jaar geleden kregen enkele skeeleraars de kans om deel te nemen aan een Road To Ice project van de KBSF om het langebaan schaatsen te verkennen. Zo ben ik beginnen schaatsen.”

Louis Masquelier-Page, ook 16 jaar, is geboren in Engeland van een Engelse moeder en een Belgische vader. Hij woont in Zwitserland waar hij ongeveer 7 jaar geleden begon met skiën in een club. Sinds dit schooljaar loopt hij school in een Brits college (Bradfield College), daar werd hij aangemoedigd om zijn sportcarrière parallel aan de FIS-wedstrijden verder te zetten, met het oog op een Olympische selectie.
“In de winter breng ik meer tijd door op mijn ski's dan op school, daarna haal ik de rest van het schooljaar in ... Ondanks de zware inspanningen zou ik dit tempo nog twee jaar verder willen zetten en daarna hoop ik toegelaten te worden in een universiteit in de VS waar het skiën ook wordt aangemoedigd. “

Colin Freeling is 17 jaar oud en is 2 jaar geleden begonnen met skeleton, zijn andere passies zijn (auto)fotografie en autotuning. “De meeste weekends ben ik na de training te vinden op de lokale automeeting.

Beste prestatie

Fran Vanhoutte: “Voor het skeeleren is mijn beste prestatie ooit mijn drie gouden medailles op het Europees kampioenschap in Pamplona in 2019. In het schaatsen is dat mijn 17e plek op de massastart op de Junior World Cup in Enschede in 2019 en uiteraard ook mijn selectie voor de Jeugd Olympische Spelen!”

Louis Masquelier-Page: “Ik had, toen ik op school zat in de Zwitserse badplaats Villars sur Ollon, de mogelijkheid om daar heel vaak te trainen en deel te nemen aan vele wedstrijden. Ik ben al twee jaar Romeins skikampioen, Engels U14-kampioen, eindigde als 5e in het Zwitserse U16-kampioenschap en twee keer in de top 20 bij de LaScara U16-wereldkampioenschappen voor junioren. Daar ontmoette ik het Belgische team en hun coach Pierre Couquelet, een oud-olympiër, stelde me voor om mijn eerste seizoen in FIS onder de Belgische kleuren te skiën. Ik ben lid geworden van de vallei-club in Luik, de geboorteplaats van mijn vader en waar mijn grootmoeder woont. Zo begon mijn Olympisch avontuur.”

Colin Freeling: “Mijn beste prestatie is volgens mij mijn 5e plek op het Omega jeugdevent, daar kon ik mezelf een beetje “challengen” en evalueren met de andere jeugdatleten van ongeveer dezelfde leeftijd.”

Deelnemen aan de Jeugd Olympische Spelen, wat betekent dat?

Fran Vanhoutte: “Ik vind het heel bijzonder om mee te mogen doen aan de Jeugd Olympische Spelen, ik had dit niet verwacht! Het is een grote motivatie om nog zoveel mogelijk te verbeteren op een korte tijd en ik kijk enorm uit naar deze unieke ervaring.”

Louis Masquelier-Page : "Eerst en vooral is het een overwinning op mezelf omdat de uitdaging belangrijk was. Deze wedstrijd staat open voor 2002 en 2003. En aangezien ik pas 16 jaar oud ben, kon ik mijn kwalificatie voor het behalen van de nodige FIS-punten (75 punten is de COIB-vereiste) pas in oktober beginnen met twee weekeinden van indoorwedstrijden. Daarna nam ik deel aan een intensieve campagne van bijna 15 races in 4 weken door de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen, te beginnen bij de laatste (want ik had geen klassement) en beetje bij beetje steeg ik in het klassement om me pas in de tweede ronde van de laatste race begin december te kwalificeren. Ik was erg trots: mijn inspanningen werden beloond.

Nu is het een nieuw avontuur dat begint en ik kijk er naar uit om te ontdekken wat ik alleen als toeschouwer kende. Ik zag de Olympische Spelen op televisie en zag ook atletiekwedstrijden in Londen. Het is spannend om te weten dat ik als atleet ga deelnemen aan een Olympische competitie, ik ben geen toeschouwer meer. Het is een droom.”

Colin Freeling: “Door mijn selectie ben ik nog meer gemotiveerd en ik wil nog meer tot het uiterste gaan! Deelnemen aan een Olympische competitie geeft natuurlijk dat speciaal extra fijn gevoel! Maar vooral mijn land verdedigen op een Olympisch event is een prachtige kans.”

Olympisch idool

Fran Vanhoutte: “Mijn olympische idool is Mathias Vosté, hij skeelert ook en heeft de laatste tijd prachtige stappen gezet in het schaatsen!”

Colin Freeling: “Mijn Olympisch voorbeeld is Kim Meylemans, zij was de eerste Belgische skeletoni ooit die ons land verdedigde op de Olympische Spelen van PyeongChang in 2018. Ik ben een grote fan van Kim en kijk ook enorm naar haar op. Ze heeft me al vaak geholpen en we hebben een goede band met elkaar. Verder heb ik ook bewondering voor mijn (ex)-coaches: Martin Rettl, Christian Steger en Raphael Maier die allen hebben deelgenomen aan Olympische Spelen en goede resultaten hebben behaald.”

Louis Masquelier-Page: "In het algemeen heb ik veel bewondering voor Lindsey Vonn en Usain Bolt. Ik volg momenteel ook van zeer dichtbij de carrière van Armand Marchant, die mij enorm inspireert. Zijn vijfde plaats van zondag in de slalom in Zagreb, het beste Belgische resultaat ooit in een wereldbeker alpijnse ski. Top gewoon!”

Ambities voor Lausanne 2020

Fran Vanhoutte: “Ik weet niet goed wat ik mag verwachten, mijn kwalificatie is voor mij een eerste overwinning! Ik heb de hele kerstvakantie in Thialf, Heerenveen geschaatst en ik vind dat ik weer een stuk verbeterd ben ten opzichte van de Junior World Cups enkele maanden geleden. Ik ga in ieder geval enorm mijn best doen om een zo hoog mogelijke plaats te behalen!”

Colin Freeling : “Mijn droom voor Lausanne is denk ik dezelfde als die van de andere deelnemers; het best mogelijke resultaat neer te zetten maar ik zou al heel gelukkig zijn met een top 6 en liefst als eerste van de kleinere landen zonder eigen baan.”

Louis Masquelier-Page : "Mijn ambitie voor Lausanne is in de eerste plaats om de Olympische ervaring te beleven, nieuwe mensen te ontmoeten, de openingsceremonie te ontdekken. Ik ben me natuurlijk van bewust dat ik één van de jongste skiërs ben in Lausanne, ik ken enkele Franse, Zwitserse of Italiaanse atleten die zeer goed gerangschikt zijn en ik ben realistisch. Mijn ambitie is om mijn best te doen, om risico's te nemen en proberen te starten vanaf de eerste helft van het klassement in Super G en slalom, misschien wel de eerste derde in GS, we zien wel, ik wil ook niet te veel nadenken over resultaten. Ik wil skiën zonder achteraf spijt te hebben. Mijn doel is om deze ervaring met mijn hart te beleven, voor mij is mogen deelnemen al een overwinning.”

Eerste atleet in actie

Louis Masquelier-Page treedt op vrijdag 10 januari als eerste Team Belgium atleet in actie in de Super G. Zorgt dat voor extra stress ?, vroegen wij ons af.

"Ja en nee... Eens in de race, denk ik aan niets anders meer dan mijn best doen, de ene deur na de andere. Mijn eerste wedstrijd is de Super G waar ik ver achterop zal beginnen, er zal dus geen druk zijn. Er zal misschien wel wat stress zijn tijdens de GS manches, mijn favoriete discipline.”

Gaat hij ook naar competities kijken van andere Team Belgium atleten?

"Ik ben de enige Belgische skiër dus zal ik , tijdens de 5 wedstrijddagen helaas een beetje geïsoleerd zijn in Les Diablerets waar het alpine skiën doorgaat. Maar als er wedstrijden zijn die niet te ver van het Olympisch dorp toegankelijk zijn en indien mijn programma me dat toestaat ga ik natuurlijk supporteren voor de andere Team Belgium atleten... Ik hou van freestyle en hockey in het bijzonder."