Logo of Team Belgium

Op 9 januari 2020 - over precies één jaar – begint in het Zwitserse Lausanne de derde wintereditie van de Jeugd Olympische Spelen. Om dit te vieren, stelde het Olympic Organising Committee voor Lausanne 2020 zijn mascotte voor.
“Yodli” is de naam, ze werd ontworpen door studenten van een lokale kunstacademie.

Hoe Yodli tot leven is gekomen staat precies voor wat Lausanne 2020 wil zijn : Spelen voor en door de jeugd.

140 studenten van Eracom, een lokale kunst- en communicatieschool, hebben ontwerpen ingediend. Die verschillende ontwerpen werden getoond aan schoolkinderen uit Lausanne en omgeving, er werd feedback verzameld en de mascotte werd aangepast. De uiteindelijke keuze werd vervolgens gemaakt door 500 jonge Zwitserse atleten tussen de 12 en de 18 jaar.

Yodli
Yodli is een hybride dier, dat bestaat uit verschillende emblematisch Zwitserse dieren die in de Zwitserse bergen leven: een koe, een geit en natuurlijk een Sint Bernard. De mascotte staat voor deze verschillende karakteristieken en relaties tot de omgeving, die de diversiteit van de deelnemers aan de Jeugd Olympische Winterspelen van Lausanne 2020 symboliseert.

Over niet meer dan één jaar mag Yodli in Zwitserland 1.800 atleten van 15 tot 18 jaar verwelkomen. De atleten zullen strijden om het hoogste metaal in 8 verschillende sporten, de competities worden gehouden in heel Zwitserland maar ook in Frankrijk.

Making-of