Logo of Team Belgium

Op 26 april kwam het Olympic Coaching Platform bij elkaar in L'Empereur, Golf & Country Club in Ways en bogen zich over het thema : “Leadership”. Bernard Stenier en Gert Vande Broek kwamen er spreken vanuit hun expertise en hun ervaring.

Topsporters staan er vandaag de dag niet meer alleen voor. Hun activiteit is langzaam aan geëvolueerd en complexer geworden. Deze evolutie vraagt om begeleiding en competentie waarover de atleet niet noodzakelijk beschikt.

Solvay-handelsingenieur Bernard Stenier is docent aan de Solvay Brussels School en consultant in human ressources en business coach (LKB School of Coaching in Paris). Hij is ook medeoprichter van de Belgische liga van de International Coach Federation (ICF), en coauteur van ‘Attitude Coach’.
“De presentatie is een sensibilisering van de basisprincipes van leadership binnen organisaties. Ze reikt modellen en hulpmiddelen aan om de kwaliteit en de efficiëntie van leadership te smeden en te sterken. Daartoe hebben we samen getracht te antwoorden op de volgende vragen:

- Welke zijn de gemeenschappelijke karakteristieken van alle leaders ?

- Welke zijn vandaag de dag de efficiënte principes van leaderschip binnen organisaties?

- Welke zijn de 4 competenties van een leader ?

- Welke zijn de voordelen en de hulpmiddelen van een inspirerend leadership?”

Jef Brouwers coacht atleten maar is ook actief in de zakenwereld. Hij werkt samen met het BOIC en is sportcoach voor Olympische atleten als de Red Lions, de Belgian Tornados, en de zeilfederatie met Evi Van Acker als boegbeeld.
“De activiteit die de “top coach” onderscheidt van de “goede coach” is zijn inschattingsvermogen, zijn positiviteit, zijn talent om de atleet blijvend centraal te plaatsen. Dit gedrag is het enige gedrag om de atleet maximaal te laten presteren. De top coach slaagt erin om zijn of haar atleet zich permanent ok te laten voelen met de gerealiseerde inspanning en prestatie. Hij of zij viert mee met de overwinning en helpt de ontgoocheling te verwerken. Na mogelijke ontgoochelingen bevordert hij of zij een vlugge overgang naar ‘No Regrets’. De top coach is geen supporter, die permanent geleid wordt door emoties. Hij of zij haalt succes voornamelijk uit zijn of haar EQ.”

Gert Vande Broek, coach van onze Yellow Tigers, de nationale Belgische vrouwenvolleybalploeg, hoogleraar aan de KU Leuven en Chef Sport op het kabinet van Vlaams Minister Philippe Muyters, zocht antwoorden op de vraag : Leadership: In theory practice is simple, but is it simple to practice theory?