Logo of Team Belgium

Het nieuws dat de lichte dubbeltwee in het roeien in 2024 dan toch niet van het olympisch programma verdwijnt, is een opsteker voor België. Tim Brys zal er in Parijs wel niet meer bij zijn.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) was vragende partij om de lichte dubbeltwee na Tokio te schrappen van de Spelen, maar maandag kwam het nieuws dat de categorie toch wordt behouden voor Parijs. "Ik ben uiteraard een beetje verrast door deze plotse bocht, maar voor de groep lichtgewichtroeiers in België is dit een duw in de rug", reageert Frans Claes, coach van Tim Brys en Niels Van Zandweghe, de lichte dubbeltwee die volgend jaar in Tokio een gooi doet naar olympisch eremetaal. 

"Dit betekent een enorme boost voor de motivatie van onze lichtgewichtroeiers. Het is een positief gevolg van covid-19, denk ik. We zullen zien wat er na Tokio gebeurt met onze vier lichtgewichten (met ook nog Tibo Vyvey en Marlon Colpaert, Europees beloftenkampioen), maar Niels Van Zandweghe kan hier heel positief op reageren om door te trekken tot Parijs." Dat zal dan wel zonder zijn vatse compagnon Tim Brys zijn, met wie Van Zandweghe in 2018 de wereldbeker won. 

"Voor mij wordt het te moeilijk om deze categorie van lichtgewichten aan te houden tot Parijs 2024. Ik denk dat ik na Tokio zal stoppen. Dat moet de apotheose van mijn samenwerking met Niels worden. Daarna denk ik dat we verschillende richtingen zullen ingaan. Maar Niels zal heel gelukkig zijn met dit laatste nieuws."

(Belga)