Logo of Team Belgium

Op 21 februari viel in Lillehammer het doek over de tweede wintereditie van de Jeugd Olympische Spelen (JOS). Met een gouden en een zilveren medaille en mooie prestaties van negen talentvolle atleten blikt chef de mission, Gert Van Looy, tevreden terug.

Deze tweede wintereditie van de JOS is voor Team Belgium over het algemeen goed verlopen, weten we van de chef de mission. Maar hoe zit het met de individuele prestaties van de atleten?

“Biatlonner, Tim de Ridder heeft goed gestreden maar het verschil met de wereldtop is op dit ogenblik nog heel groot. Ik ben ervan overtuigd dat hij beseft waar hij moet aan werken, hij heeft veel ervaring opgedaan.

Thibaut De Marre heeft in cross country met een 25e plaats op de 10km laten zien dat hij zijn plaats op de YOG waard was. Hij heeft volgens ons nog veel progressiemarge. Ik denk dat we kunnen stellen dat deze YOG een zeer goede ervaring was voor hemzelf en voor zijn coach. Ze zijn beide gemotiveerd om er hard tegen aan te gaan!

In het icehockey was Chinouk Van Calster onder de indruk van het gebeuren en had een slechte 1ste dag. Hierdoor miste ze net de finale. Het was een mooie ervaring voor haar .

Manon Suffys is sinds deze zomer teruggekeerd in de federatie werking. Ze was zeer nerveus voor de competitie en had het moeilijk om haar beste niveau boven te halen. Ze heeft op safe een mooie run neergezet maar ze kan zeker veel beter mits nog wat extra tijd en een goede begeleiding.

Stef Vandeweyer heeft in Lillehammer getoond wat hij waard is. De piste was iets te traag voor hem om echt voluit te gaan en alles te laten zien, maar hij heeft potentieel, dat is zeker.

Jammer genoeg kwam onze skiester Kim Vanreusel gekwetst toe in Lillehammer en heeft ze nooit echt kunnen tonen wat haar ware niveau is.

Skiër Sam Maes heeft een zeer goede reuzenslalom geskied met een mooie 7e plaats als resultaat. Sam is een voortreffelijk skiër die hopelijk samen met Armand Marchant en Dries Vandenbroeke het Belgisch skiën op het allerhoogste niveau kan vertegenwoordigen.

Skicrosser, Xander Vercammen is nieuw in deze discipline maar heeft getoond dat hij het potentieel heeft ook in skicross op elite niveau goede resultaten te behalen. In de ‘Big Final’ van de skicross bij de mannen werd Xander tweede en won de eerste medaille voor België.

Shorttracker Stijn Desmet toonde dat hij zeer gedreven en gefocust is. Hij behaalde een hele mooie 4e plaats individueel op de 500m, werd 7e op de 1000m van het shorttrack en won een schitterende gouden medaille in de Mixed NOC Team Relay op de laatste dag van de Jeugd Olympische Spelen. Ook Stijn heeft zeker het potentieel om door te groeien tot de wereldtop.”

De Mixed NOC Team Relay is een aflossingswedstrijd in het shorttrack waarbij 4 atleten (2 meisjes en 2 jongens) uit verschillende landen samen een team vormen.
Stijn Desmet wordt gecoacht door drievoudig olympiër Pieter Gysel.

Zo eindigen deze Jeugd Olympische Spelen voor onze negen deelnemers met twee mooie medailles en een hoop olympische ervaring.

“Het was goed om te zien hoe de atleten doorheen de JOS ook een echt team werden en hoe atleten en coachen nieuwe vriendschappen smeedden. Daarvoor moet ik ook zeker de coachen en onze fysiotherapeut, Tom Verhoeven en Nicky Van Rossem, Young Ambassador bedanken.”

“Tot slot krijgt ook de organisatie van mij een pluim”, besluit de chef de mission. Het algemene verloop, de organisatie, de vrijwilligers, de competitiesites, de openings- en sluitingsceremonie … alles was indrukwekkend.”

Vlaggendragers
Alpineskiër Sam Maes droeg de Belgische vlag bij de openingsceremonie, Xander Vercammen kreeg die eer tijdens de sluitingsceremonie.

Belgische medailles op JOS
De zilveren medaille van Xander Vercammen en de gouden van Stijn Desmet brengen de medaillestand van België op de Jeugd Olympische Spelen op drie. In 2012 won skiër Dries Van Den Broecke zilver op de slalom tijdens de eerste editie in het Oostenrijkse Innsbruck.

In 2020 is Lausanne de gaststad voor de derde wintereditie van de Jeugd Olympische Spelen.

Team Belgium in Lillehammer : resultaten.