Logo of Team Belgium

Met judoka Charline Van Snick en karabijnschutter Lionel Cox zijn twee Belgische medaillewinnaars van Londen 2012 geselecteerd voor de Europese Spelen in Bakoe. Charline Van Snick vroegen we in een vorige editie naar haar ambities. Deze week zochten we Lionel Cox op.

Hij bezorgde België een zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen van Londen in 2012 in het karabijnschieten in de 50m rifle, maar Lionel Cox heeft ook ambities voor de Europese Spelen.

“Het deelnemersveld op de Europese Spelen zal heel sterk zijn. Je moet weten dat veel van de beste schutters ter wereld uit Europa komen: Rusland en de landen van het voormalige Joegoslavië zijn samen met de VS en China de toplanden op wereldvlak. Ik ga in ieder geval mijn best doen om een finaleplaats te halen, en wie weet wel een top 3?”

Lionel Cox treedt in Bakoe voor het eerst aan op 18 juni in het liggend karabijnschieten over 50m. Het schieten gaat door in het spiksplinternieuwe ‘Baku Shooting Center’ met een capaciteit van 500 zitplaatsen. 

“De infrastructuur op de Europese Spelen ziet er top uit. Afgaand op de foto’s die ik heb gezien, heb ik zelfs de indruk dat het organisatiecomité de schietstand van Londen integraal naar Bakoe verhuisd heeft! Ik heb uiteraard heel goede herinneringen aan die schietstand: het was de plaats waar ik in 2012 mijn zilveren olympische medaille heb behaald. Nu, elke stand is anders. De infrastructuur heeft, veel meer dan in veel andere sporten, een grote invloed op de prestaties. In het schieten maken millimeters immers het verschil.”

Voor verschillende sporten vormen de Europese Spelen een belangrijke competitie in het kader van een kwalificatie voor de Olympische Spelen van Rio in 2016. Zo wordt in het schieten één plaats toegekend aan de winnaar van ieder individueel event.

“De weg naar de Spelen verloopt nu anders dan die voor Londen 2012. Er is meer druk, maar ik probeer om me te focussen op de sportieve voorbereiding. Mijn wildcard voor de Olympische Spelen in Londen is er ook pas gekomen toen ik gestopt ben met nadenken. Ik liet de druk voor mezelf wat zakken en net op dat moment schoot ik mijn beste resultaat. Ik was zelf verrast van mijn selectie toen. We zien wel hoe het deze keer zal lopen.”

Maar daarnaast is Lionel Cox ook van plan om te genieten van de Europese Spelen. “Ik hou van de sfeer in het atletendorp. Zulke competities blijven een unieke belevenis.”