Logo of Team Belgium

Kunstschaatsster Loena Hendrickx heeft haar ambitie waargemaakt door een olympisch diploma (top acht) te behalen op de Winterspelen in Peking. Het is de vijfde keer deze Spelen dat een atleet van Team Belgium daarin slaagt. Na de vrije kür werd Loena achtste in de individuele competitie. "Ik ben ontzettend trots op mezelf en ben heel blij met mijn prestatie", reageerde ze na afloop in het Capital Indoor Stadium.

De Arendonkse schaatste op oriëntaalse muziek naar een score van 136,70 punten. In totaal kwam ze zo uit op 206,79 punten.  In het slot kwam haar drievoudige Salchow er niet uit, na haar kür sloeg ze zich dan ook voor het hoofd. "Ik weet niet goed waarom die sprong mislukte. Normaal kan ik die met twee vingers in de neus. Misschien zat er wel iets in het ijs waardoor ik niet in de lucht geraakte. Maar dat is eigenlijk een uitvlucht. De rest van de kür was gewoon supergoed." 

Loena Hendrickx was erg teleurgesteld na haar zevende plaats in de korte kür (70,09 punten), maar kwam er donderdag toch weer bovenop. "Ik voelde me even mentaal niet goed. Maar deze ochtend werd ik wakker, en dacht ik: 'ik hou ontzettend veel van deze sport, ik moet gewoon genieten en vechten'. Ik ging wel dood van de zenuwen. Maar die heb ik nodig om te presteren."

"Top acht was mijn doel, dit is een droom die uitkomt. Ik mag tevreden zijn met wat ik gepresteerd heb. Ik moet niet te streng zijn voor mezelf en mag best wel trots zijn. Eigenlijk is het te zot voor woorden dat ik met de top van de wereld kan concurreren."

Het WK van volgende maand in het Franse Montpellier (21-27 maart) is het volgende doel. "Vorig jaar werd ik vijfde op het WK. Maar door de coronapandemie had niet iedereen toen optimaal kunnen trainen. Ik ga opnieuw voor een plaats in de top acht", besloot Loena.

Belga