Logo of Team Belgium

In het gezelschap van zes skiërs trekt Loena Hendrickx (15) als enige kunstschaatsster naar het Winter-EJOF. In de voetsporen van haar broer Jorik zet zij in het Oostenrijkse Vorarlberg de eerste stappen in haar olympische schaatscarrière.

De Arendonkse Loena Hendrickx, die traint bij Nieuw Olympia Turnhout, schreef in 2014 zowel het Vlaams als het Belgisch juniorenkampioenschap op haar naam. Carine Herrygers, die ook Jorik Hendrickx coacht, is Loena’s vaste trainster en zal haar ook op en naast de piste begeleiden tijdens het EJOF.

In oktober 2014 nam Loena voor het eerst deel aan een wedstrijd van de ISU Junior Grand Prix in het Duitse Dresden. “Maar het EJOF is voor mij toch nog van een ander kaliber”, zegt ze. “Bovendien kan ik er punten rijden voor het WK voor juniores in Talinn. In België heb ik de vereiste minima al enkele keren gehaald. Dit is een mooie kans om dat ook op het internationale niveau te doen.”

De vraag naar haar idool is bij Loena snel beantwoord: “Jorik natuurlijk! Tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji hebben we allemaal samen gesupporterd in de Turnhoutse schaatsbaan. Ik ben ontzettend trots op wat hij daar gepresteerd heeft.”

Met een kunstschaatser als oudere broer was de stap naar de ijspiste voor Loena niet groot. “Jorik wilde eigenlijk ijshockeyen,” vertelt ze, “maar om eerst goed te leren schaatsen moest hij starten in de kunstschaatsclub. Daar is hij nooit meer weggeraakt. En ik ben hem dus gevolgd."