Logo of Team Belgium

Kunstschaatsster Loena Hendrickx (21) wist zich eind maart dankzij een knappe vijfde plaats op het WK in het Zweedse Stockholm te plaatsen voor de Olympische Winterspelen in het Chinese Peking. "De liefde voor de sport is groter geworden", zei ze op de BOIC-stage in het Portugese Rio Maior.

Ondanks een val in de korte kür en na de beste vrije kür in haar loopbaan kreeg Hendrickx op het WK een score van 208.44 punten achter haar naam, haar beste score ooit.

"Mijn flip mislukte in de korte kür. Maar gelukkig ben ik mentaal sterk. Ik ben heel trots op mijn WK-prestatie, want ik heb er heel hard voor gewerkt."

Op de Spelen in Peking wil de kunstschaatsster niet denken aan een bepaald klassement. "Ik probeer mezelf elk jaar opnieuw te overtreffen. En dan kijk ik meer naar scores dan naar een ranking. Al is een olympisch diploma (top acht, nvdr.) stiekem wel het doel", vervolgde Hendrickx, die op de Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang van drie jaar geleden 16e werd.

"Ik was toen nog heel jong. Alles was een beetje vanzelfsprekend voor mij. Ik had nog geen grote blessures gehad." Dat veranderde na Pyeongchang. In het najaar van 2020 maakte Hendrickx haar rentree op het ijs na anderhalf jaar blessureleed. "Na die pech en het gebrek aan wedstrijden ben ik het schaatsen in grote wedstrijden meer als iets uniek gaan beschouwen. De liefde voor de sport is groter geworden."

Loena Hendrickx wordt begeleid door Carine Herrygers en haar broer Jorik, tweevoudig olympiër. "Op het ijs verdelen ze de taken. Ze staan achter dezelfde techniek. Naast het ijs houdt Jorik goed in de gaten hoe ik me voel, ook de communicatie met bijvoorbeeld de dokters neemt hij voor zijn rekening."

In vergelijking met haar WK-küren zal Hendrickx in Peking geen nieuwe elementen integreren. "Dat is een te groot risico, na de Spelen wordt dat wel een prioriteit. In Peking zal ik wel twee nieuwe küren op andere muziek rijden (op het WK schaatste Hendrickx op It's All Coming Back to Me Now van Céline Dion voor de korte kür en Fever van Beyoncé voor de vrije kür, nvdr.), maar dat is nu nog een groot geheim." Na haar vijfde plaats op het WK kreeg België nog een tweede startplaats voor de Spelen in Peking. Maar die zal volgens Hendrickx door niemand ingenomen worden. "Helaas heb ik momenteel geen opvolging", zei Hendrickx, die haar Nederlandse trainingspartner Lindsay van Zundert ook zal weerzien in Peking.

"Het is leuk dat ik zo iemand heb aan wie ik me kan optrekken. En zo kunnen ook zowel Jorik als Carine meegaan naar de Spelen." In juni gaat Hendrickx nog een week op stage in Rusland, om er de techniek van de triple Rittberger onder de knie te krijgen. Dat is de enige drievoudige sprong waar ze nog moeilijkheden mee heeft.

Belga