Logo of Team Belgium

Kunstschaatsster Loena Hendrickx begint het olympisch seizoen volgende week met de Finlandia Trophy in Espoo bij Helsinki (7-10 oktober). De nummer vijf van de wereld heeft de laatste maanden gewerkt aan twee nieuwe programma's.

Via Grand Prix-wedstrijden in Italië en in Rusland in november moet worden gebouwd aan topvorm in de eerste maanden van het komende jaar: in januari de Europese titelstrijd in Tallin, in februari de Olympische Spelen in Peking en in maart de wereldkampioenschappen in Montpellier.

"De Russinnen zullen bij de eerste wedstrijden zeker dominant aanwezig zijn", wist coach Jorik Hendrickx, de oudere broer van Loena. "Bij de senioren en de junioren spelen de Russinnen een overheersende rol."

Jorik Hendrickx verbaasde zich erover dat de Chinezen de GP in Peking vanwege de coronapandemie hebben teruggegeven. Die wedstrijd vindt nu van 5 tot en met 7 november in Turijn plaats. 'Caruso' (gezongen door Lara Fabian) is de titel van de nieuwe korte kür van de 21-jarige Hendrickx.

Na dat stukje Italiaanse opera volgt het vrije programma dat wordt omschreven als een 'oriental mix' met opzwepende Arabisch getinte muziek. In de programma's, die conditioneel veel eisen, wordt onder meer de drievoudige Rittberger verwerkt, de sprong waarop Loena Hendrickx deze zomer heeft geoefend.

Ook is er onder leiding van de Russische trainer Alexy Mishin gewerkt aan de drievoudige Axel. Loena Hendrickx bereidt zich zonder haar Nederlandse trainingspartner Lindsay van Zundert op de grote wedstrijden voor. Van Zundert traint verder bij Carine Herrygers, die in augustus bekendmaakte na zestien jaar niet verder met Loena te werken omdat er geen "klik" meer zou zijn.

Voor Jorik Hendrickx had die scheiding niet moeten plaatsvinden. "Maar ik voel mij goed in staat om met steun van choreograaf, kine en personal trainer als hoofdcoach op te treden."

Belga