Logo of Team Belgium

Met een uitstekende vrije kür heeft Loena Hendrickx zaterdag haar eerste GP kunstschaatsen gewonnen. Ze is tevens de eerste Belgische ooit die een dergelijke prestatie levert.

Een totaal van 216,34 punten was het resultaat van de wedstrijd in Angers, waar de Grote Prijs van Frankrijk op het spel stond. Dat was ruim een punt minder dan het totaal dat de Japanse wereldkampioene Kaori Sakamoto twee weken geleden bij Skate America verzamelde (217,61).

Hendrickx kwam drie punten tekort voor haar beste prestatie (219,05). Met een achterstand van 22 punten eindigde de Zuid-Koreaanse Yelin Kim als tweede (194,76). Rion Sumiyoshi uit Japan werd derde (194,34). 

De vrije kür van Hendrickx in het Ice Park in Angers was foutloos, terwijl haar voornaamste concurrentes, Kim en de Japanse Mana Kawabe, zichzelf uitschakelden door ieder twee keer onderuit te gaan. Bij aankomst in de hal was Hendrickx al door iedereen gefeliciteerd met haar 23e verjaardag. Dat bracht haar niet van de wijs. Alle sprongen kwamen er vlot uit.

Na het oordeel van de jury overhandigde de van een langdurige blessure herstelde Franse rijdster Mae Berenice Meite haar een verjaardagstaart en zette het publiek 'Happy Birthday' in. De GP's zijn voor de vicewereldkampioene belangrijke haltes op weg naar de Europese titel die eind januari in het Finse Espoo op het spel staat.

Loena Hendrickx heeft duidelijk uitgesproken dat dat kampioenschap in 2023 het voornaamste doel is. Zonder de Russische deelneemsters, die zeker dit seizoen wegens de oorlog in Oekraïne nog zijn uitgesloten, is dat een realistisch doel.

Hendrickx komt over drie weken al in actie in Finland, waar de laatste van in totaal zes GP's wordt gehouden. Daar kan ze zich plaatsen voor de GP-finale, twee weken later in Turijn. Dat is vertrouwd terrein, want daar viel ze bij de Gran Premio van precies een jaar geleden voor het eerst in de prijzen en boekte ze haar beste score op de kür. Toen was het brons.

Belga