Logo of Team Belgium

Loena Hendrickx eindigde vrijdagavond met een totaalscore van 208.44 punten, een persoonlijk record, op een knappe vijfde plaats op het WK kunstschaatsen in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Voor onze 21-jarige landgenote het beste resultaat ooit op een internationaal toernooi. "Dit is geweldig, ik kan het nog altijd niet geloven", stamelde Hendrickx na afloop. "Hiermee ben ik natuurlijk erg gelukkig." 

De rijdster, die zeventien jaar geleden met die complexe sport begon, had met haar kür de beste prestatie uit haar carrière neergezet. "Ze presteert onder druk", vult coach en broer Jorik, zelf tweevoudig olympiër, aan. "Ze stijgt uit boven haar niveau. Daar zijn we heel blij mee." 

Volgens de verwachtingen behoorde een plaats in de top tien tot de mogelijkheden. Tiende was ze ook na het korte programma. "Dat ze als vijfde eindigt, heb je niet in de hand. Als anderen het goed hadden gedaan, wordt ze gewoon tiende, misschien negende. Voor een deel blijf je afhankelijk van wat anderen doen. Loena heeft echt een topprestatie verricht." 

Drie Russinnen waren beter en een Amerikaanse. Hendrickx mag zich de beste West-Europese rijdster noemen. Die topprestatie geeft rust en vertrouwen in de voorbereiding op de Olympische Spelen, over minder dan een jaar in Peking. Hendrickx gaat werken aan nieuwe programma's. "We weten wat ze in haar mars heeft", zegt Jorik. "We blijven werken en verbeteren en dan zien we wel waar ons dat brengt." 

Loena Hendrickx denkt zich sprongtechnisch nog te verbeteren. Er staan twee drievoudige sprongen op haar bucketlist. Dat is de drievoudige Rittberger en de drievoudige Axel. "Vergeet echter niet dat Loena de laatste jaren veel te maken heeft gehad met kwetsuren", waarschuwt Jorik. "Om een drievoudige Axel goed onder de knie te krijgen, ga je niet over één nacht ijs."

Belga