Logo of Team Belgium

Na een ijsvrije pauze van drie dagen hervat Loena Hendrickx donderdag de training voor de Olympische Winterspelen. Tot de laatste wedstrijd voor de Spelen zal Hendrickx met uitzondering van de feestdagen elke werkdag op het ijs staan.

Dat gebeurt doorgaans in het Nederlandse Tilburg, een dag per week vindt de training plaats in de ijshal van Deurne. De eerstvolgende wedstrijd voor de nummer vijf van het laatste wereldkampioenschap is de Europese titelstrijd, die van 10 tot en met 16 januari in de Estlandse hoofdstad Tallinn wordt gehouden.

De korte rust volgde op een betrekkelijk hectische seizoensstart waarin Hendrickx vier wedstrijden afwerkte: de Finlandia Trophy in Espoo, de Gran Premio in Turijn, het Belgisch kampioenschap in Leuven en de Rostelecom Cup in Sotsji.

"Het was een bewogen voorseizoen", stelt coach en broer Jorik Hendrickx vast. Na de wedstrijd in Sotsji, waar Hendrickx vijfde werd, was de 22-jarige kunstschaatsster aan rust toe. Het korte programma was daar niet optimaal verlopen, maar bij de vrije kür had ze zich van die dip al aardig hersteld. In de komende weken zal Hendrickx zeer zorgvuldig de coronamaatregelen opvolgen.

De Nederlandse olympiër Lindsay van Zundert, vorig seizoen haar trainingspartner, testte onlangs positief op het coronavirus, waardoor ze dit weekend forfait moest geven voor de Golden Spin, een internationaal toernooi in Zagreb. Na het toernooi in Tallinn resten er nog bijna drie weken tot het begin van de Spelen.

Loena Hendrickx wil graag op 4 februari bij de opening in Peking zijn, zegt Jorik. "Die opening, dat is toch een magisch moment. Die kan een sporter veel energie geven. Hoe de situatie ook is, je snuift dan de olympische sfeer op."

Jorik Hendrickx maakte als kunstschaatser zelf de Spelen van 2014 en 2018 mee. Loena Hendrickx was er vier jaar geleden ook bij. Zij werd toen zestiende.   Als het BOIC Loena vraagt om bij de opening de Belgische vlag te dragen, zal ze daar zeker positief op antwoorden. "Dat zou een voorrecht zijn. Wel hoop ik dat ze daar een dag later geen spierpijn aan over houdt", merkt de coach op. De viervoudig nationaal kampioene zal na de opening nog ruim een week in Peking trainen, voordat ze op 15 februari voor het korte programma in actie komt. De vrije kür is twee dagen later voorzien.

Belga