Logo of Team Belgium

Met een overtuigende kort kür is Loena Hendrickx donderdag in Boedapest teruggekeerd in het mondiale kunstschaatsen. Na de eerste dag van de Budapest Trophy voert Hendrickx het klassement aan met 72,18 punten.

Die score is een verbetering van haar vorige topprestatie op de korte kür (71,50), die de nu 20-jarige kunstschaatsster uit Arendonk ruim twee jaar geleden neerzette in Oberstdorf. Dat was destijds de inleiding tot de derde plaats in de sterk bezette Nebelhorn Trophy en een persoonlijk record van 204,16 punten. De Budapest Trophy is Hendrickx' eerste optreden in een wedstrijd in anderhalf jaar. In maart 2019 eindigde Hendrickx als twaalfde in de wereldtitelstrijd in Japan. 

Als gevolg van een reeks blessures kon ze niet eerder in actie komen. Het seizoen 2018-2019 was ook al gekenmerkt door fysiek ongemak. De verwachting was dat de wedstrijd in Boedapest sterker zou zijn bezet als die in Oberstdorf. Doorgaans starten de betere rijdsters en rijders er met het oog op de grote kampioenschappen later in het seizoen. Maar de coronacrisis lijkt alles door elkaar te halen. Zowel de Budapest Trophy als de Nebelhorn Trophy worden aangeduid als challengertoernooi. Hendrickx reed een vlekkeloos kort programma. 

De eerste sprongen waren nog wat voorzichtig, maar naarmate de kür vorderde schaatste ze meer ontspannen. De drievoudige jumps kwamen alsof ze niet was weggeweest. Ze verliet opgelucht het ijs. In de kiss-and-cry zone was er een innige omhelzing met broer en coach Jorik. Hendrickx heeft een ruime voorsprong op nummer twee, Eva Lotta Kiibus uit Estland (65,37). Kiibus won een maand geleden in Oberstdorf. De derde plaats is voor de Bulgaarse Alexandra Feigin (60,90). Het toernooi wordt zaterdag afgesloten met het vrije programma.

Belga